Verwelkingsziekte (Slaapziekte)
Verwelkingsziekte is een veel voorkomende plantenziekte die onder andere voorkomt bij de tomaat, aardappel en aardbei. Deze ziekte kan ook tuinplanten, zoals grootbloemige clematissen en passiebloem aantasten. Verwelkingsziekte komt het meeste voor bij teelten in de kas of broeikas en natte grond. De schimmels kunnen verspreid worden door wind, gronddeeltjes, zaden en knollen maar ook tuingereedschap tijdens het snoeien. De schimmel kan jarenlang in de bodem blijven. De schimmel dringt de plant via de wortels binnen en verstoort de sapstroom waardoor de plant verwelkt en afsterft.
Het verwelken begint bij de onderste bladeren. Deze bladeren zijn bleekgroen en worden vervolgens oranjegeel. In het begin lijkt de plant 's nachts te herstellen. Mogelijk wordt slechts een deel van de plant aangetast. Als de stengel horizontaal wordt doorgesneden, is een lichte verkleuring van de vaten te zien, bruin of groenachtig. Het wortelstelsel blijft meestal grotendeels intact. In tomaat ontstaan soms V-vormige plekken op het blad tussen de nerven. Bij aardappel is er sprake van vroege afsterving, eigenlijk alleen vroegtijdige veroudering zonder andere typische symptomen. In veel gewassen kan de schimmel aanwezig zijn zonder duidelijke aantasting of met slechts gedeeltelijke verwelking.
Voorkomen door: Gebruik schoon uitgangsmateriaal (zaad, knollen of stekken). Teel minder gevoelige gewassen. Voorkom plantenziekten door te zorgen voor een optimale groei, ontwikkeling en weerbaarheid van het gewas.
Geïnfecteerde planten moeten vernietigd worden en de aarde waarin ze groeien moet verwijderd worden om verdere besmetting te voorkomen.