Slakken vormen een grote overlast, ze vreten aan bladeren en zachte delen van vele soorten planten. Vooral voor jonge kiemplanten hebben zij een voorkeur. Maar ook de uitgegroeide gewassen worden niet ontzien.
De huisjesslakken brengen lang niet zoveel schade aan als naaktslakken. De huisjesslakken zitten namelijk altijd bovengronds, vaak op bladeren van planten waar ze zich voeden met afval en micro-organismen naast plantaardig materiaal. Ze zijn dus belangrijke opruimers. De naaktslakken komen vaak ’s nachts tevoorschijn waardoor we niet zien dat ze van de bladeren eten.
Een natuurlijke manier om je gewassen te beschermen tegen slakken is om planten bij je gewas te zetten waar slakken niet van houden zoals: munt, bieslook, venkel, knoflook, maar ook geraniums.
Inzetten van nematoden.
je kunt deze aaltjes kopen bij diverse leveranciers. Maar ook zelf kweken.
Aaltjes zelf kweken
De naaktslakken in de tuin dragen al aaltjes bij zich wat niet schadelijk is voor de slakken. Om zelf aaltjes te kweken dienen ze zich in de naaktslakken explosief te gaan vermeerderen. Je kunt dit bewerkstelligen door het onderstaande stappenplan nauwkeurig op te volgen.
Hoe ga je te werk
Neem een emmer met een goed sluitende deksel.
Maak gaatjes onder de rand. De gaatjes moeten heel klein zijn zodat de slakken er niet uit kruipen (max. 2 mm).
Onderin de emmer doe je een klein laagje regenwater.
Leg er nu een stevig koolblad in en leg hier wat sla blaadjes op
Dan verzamel je een aantal naaktslakken, het aantal is afhankelijk van de maat van je emmer.
Je doet de emmer dicht en zorgt dat hij niet in de zon staat
Schud dagelijks even voorzichtig heen en weer en geeft ze af en toe een vers blaadje sla.
Na twee weken zijn alle slakken dood omdat ze vanbinnen zijn opgevreten door de aaltjes die de slak al bij zich droeg.
De aaltjes hebben zich in de slak vermenigvuldigd en zitten nu in het water.
Pak een tweede emmer, hang er een zeef boven en giet alles er in. Doe wat water in je kweekemmer en schud deze om en giet door de zeef. Herhaal dit een paar keer met ongeveer een emmer water.
Gooi de dode slakken op de composthoop.
In je emmer zitten nu de nematoden, ze zijn heel klein dus je kunt deze niet zien.
Giet het water met de aaltjes over in een gieter en giet deze uit op het einde van de dag als de zon onder is op vochtige plekken met veel slakken en bij gewassen die worden aangevreten. De aaltjes zoeken vanzelf hun gastheer (slak) op. Giet niet in de zon en op droge aarde want dan verdrogen de nematoden voor ze zich in hun gastheer hebben kunnen nestelen. Vergeet niet om ook je composthoop met nematoden te behandelen, aangezien veel naaktslakken zich verstoppen onder compost.
Na een paar weken ga je weer opnieuw beginnen, zodat je ze elke vier tot zes weken weer opnieuw bij de gewassen kunt gieten.
De beste tijd om te beginnen, is in maart of in april als de bodemtemperatuur boven de 6 graden is en als de planten beginnen uit te lopen of er al slijmsporen te zien zijn. De bestrijding met nematoden kan vervolgens tot oktober doorgaan, zolang de bodemtemperatuur nog boven de 6 graden is.