Klein koolwitje Pieris rapae
Koolwitjes zijn één van de meest voorkomende dagvlinders. Zowel het kleine als grote koolwitje die op elkaar lijken, hebben zowel het zelfde uiterlijk als kenmerken van vlinder, ei, rups en pop als het toebrengen van schade verschillend van elkaar.
Met een spanwijdte van van 45 - 58 mm. Op de bovenkant van de voorvleugels zie je een kleine driehoekige zwarte stip, ook aan de onderkant van de vleugel is deze stip eveneens zichtbaar. Het wijfje heeft twee zwarte stippen bovenop elk van haar bovenvleugels. En het mannetje heeft één vlek.
Het volwassen wijfje kan wel honderden eitjes leggen op de onderkant van de waardplanten. De eitjes liggen altijd afzonderlijk.
De groene rups heeft een fijne gele streep in het midden op zijn rug, en aan beide zijden van het lichaam en zijn kop is zwart van kleur. De larve voelt fluweelachtig aan en wordt tot 32 mm lang bij volwassen groei. Een larve weegt in het begin maar 0,2 milligram en twee weken later weegt de rups al 0,5 gram. De rupsen vreten aan de bladeren van koolplanten en maken ronde gaten in deze bladeren. De plant begint meteen allerlei signalen af te geven en allerlei moleculen gaan aan het werk, de geurstof die hierbij vrijkomt trekt de natuurlijke vijanden aan. In het laatste stadia leeft de rups in het ‘hart’ van de koolplant, en doorboord daar de kolen.
Grote Koolwitje - Pieris brassicae
Deze vlinder is beduidend groter met een spanwijdte van 65 mm.
De vlinders hebben op de voorvleugel een zwarte randvlek die zich uitstrekt van de top tot over de helft van de vleugel. Vanaf de onderkant is deze randvlek geelachtig grijs van kleur. Het wijfje heeft zowel op de bovenkant als op de onderkant van de voorvleugel twee duidelijke zwarte stippen. Bij het mannetje ontbreken deze stippen.
De eitjes worden in groten getale in clusters gelegd .
De rupsen van het groot koolwitje vreten vooral aan de buitenste bladeren en enkel de zware nerven blijven over.
Waardplanten
Familie van de kruisbloemigen zoals de koolgewassen, mosterdsoorten, maar ook de Oost-Indische Kers is zeer geliefd.
Natuurlijke vijanden
Natuurlijke vijand van koolrupsen zijn de sluipwespen, vogels, egels.