Preiplanten zijn gevoelig voor preimot. Deze insecten zetten hun eieren af op het blad van de plant. De geelachtige rupsen boren zich later via gangen in de plant, waardoor een rottingsproces op gang komt.
Uiterlijk
De volwassen preimot heeft een vleugelwijdte van ongeveer 8 mm. De rupsen zijn tot 1 cm lang en geelwit van kleur. De larven van de preimot mineren in het blad en boren verder naar het hart van de plant met gangen in de schacht van de preiplant als gevolg. Kenmerkend is het afgeraspte bladoppervlak dat als ‘zagemeel ‘ achterblijft in het gangetje. De schade in het hart van de plant kan uiteindelijk overgaan in rot. Waardoor de hele plant afsterft. Vanaf eind april tot begin oktober kan de preimot haar eitjes afzetten met schade tot gevolg. De zomermaanden juli en augustus en zelfs september zijn de maanden met de meeste kans op én de grootste schade. Het zijn de motten van de tweede generatie die eitjes afzetten. De tweede generatie is vanzelfsprekend talrijker.
Over het algemeen is vroeg geplante prei dan ook veiliger voor de preimot dan de laat geplante herfstprei of winterprei.
Ter bescherming tegen de preimot legt men een vliesdoek of een fijnmazig insectengaas over de prei.