Heermoes wordt ook wel 'kattenstaart' genoemd. Het is een 40 cm hoge vaste plant. In het voorjaar verschijnen er stengels zonder blad met sporenaren op de top. De zijtakken staan in kransen rondom de stengel, die ter plaatse voorzien is van een stengelschede met zes tot twaalf tanden. Het eerste lid van de zijtakken is langer dan het eerste lid van de stengelschede. De leden zijn makkelijk uit elkaar te trekken. Bij een doorsnede van de stengel is bij de heermoes een groot gat in het midden te zien met daar omheen kleinere gaatjes.
De plant verspreidt zich via sporen die uitgroeien tot een vaste plant of voorkiem, waarna de bevruchting kan plaatsvinden. Heermoes maakt ook veel wortelstokken die diep de grond in gaan en horizontale vertakkingen vormen en ook voor verspreiding zorgen. Heermoes groeit op arme gronden, het is een signaalplant dat aangeeft dat uw grond tekorten heeft.
Functie van Heermoes
Heermoes heeft een lang wortelgestel en haalt hiermee mineralen diep uit de bodem en brengt deze naar boven om zo de bovenste laag te verrijken en te verbeteren. Ook is de plant in staat om verontreiniging in de grond te vernietigen. Het is één van de oudste planten van de aarde. Fossiele resten vertonen afdrukken van de plant, waarbij wordt uitgegaan dat de plant meer dan 400 miljoen jaar oud is. Heermoes groeit wanneer uw bodem uit balans is. Wanneer u heermoes uit de grond steekt laat het dan gewoon liggen, de plant gaat verdorren en uiteenvallen, de opgenomen mineralen komen in de in de bodem terecht en vullen de tekorten aan. Wanneer de mineralen weer zijn aangevuld en de bodem hersteld is, verdwijnt het kruid vanzelf weer. Wanneer je niet zit te wachten op een overvloed van heermoes dan kun je andere maatregelen nemen.
Effecten van gif
Op het eerste oog helpt dit erg goed, maar schijn bedriegt. Door het gif raakt de bodem nog meer uit balans, het bodemleven is dusdanig verstoord of gedood, dat de heermoes nog talrijker terug komt.
Effect van Eifelgold Lavameel
Een betere maatregel is om de tekorten van de bodem aan te vullen. De heermoes verliest zijn functie, om mineralen uit de bodem naar boven te halen en zal geleidelijk aan verdwijnen.
Eifelgold lavameel bevat 84 mineralen en is een uitstekend natuurlijk middel om de grond te hermineraliseren.
Eifelgold lavameel heeft bovendien een heel hoog paramagnetisch getal van 850 GGS wat extra energie aan de planten geeft. Een grond met een paramagnetisch getal van 300 wordt al als zeer goed beschouwd.
Lavagruis
Lavagruis of lavazand is niet geschikt, deze korrel heeft meer dan honderd jaar nodig alvorens het verwerkt is en daar wil je niet op wachten.
Gebruik
20 kg per 100 m2
Van lavameel kun je niet te veel gebruiken, omdat heermoes hardnekkig is kan met het eerste jaar 2 maal een gift geven en de daarop volgende jaren 1 maal.
Periode: van maart tot oktober. Waarbij het najaar de voorkeur heeft omdat het bodemleven dan het minst verstoord word.