Wat is nu eigenlijk ecologisch leven. De termen als ecologisch, natuurlijk, groen en duurzaam leven worden vaak door elkaar gebruikt. Al deze termen hebben hetzelfde voor ogen, namelijk een bewuste levensstijl creëren om het overmatige consumptie verbruik op allerlei manieren te verminderen. Per gemiddelde inwoner is het verbruik veel te hoog waardoor de aarde overbelast wordt.
De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen” Duurzaam leven gaat dus vooral om bewust leven. Steeds meer mensen zijn hiermee bezig. Dit varieert van “hoe kun je groener leven, tot inspiratie voor ecologische huizen aan toe.”
De natuur is een complex geheel. De basiselementen aarde, lucht, licht en water vertegenwoordigen het bodemleven, de zuurstof en stikstof huishouding, de warmte en lichtenergie van de zon en het reinigende, transporterende water. Willen wij onze planeet in stand houden, en onze kinderen en kleinkinderen een gezonde leefruimte bieden, dan is kiezen voor een duurzaam leven een logische keuze en dienen wij hier samen wat aan te doen. Naast Duurzaam leven kan Duurzaam tuinieren hier een onderdeel van zijn.
Bij duurzaam leven en duurzaam tuinieren wordt gekeken naar de impact die het heeft op het milieu. Mens, planeet en economie moeten met elkaar in evenwicht zijn om duurzaamheid te bereiken. De 3 P’s is een afkorting van: People, Planet, Profit (of Prosperity (welvaart). Deze werd bedacht door John Elkington, adviseur op het terrein van duurzame ontwikkeling. Als de 3 P’s niet in harmonie zijn, lijden de elementen hieronder en worden mens, economie en milieu hiervan de dupe.
Welke bedreigingen zijn er voor de aarde, nu en in de toekomst
De ecologische voetafdruk is een getal dat weergeeft hoeveel ruimte er per persoon nodig is om alles wat die persoon verbruikt te produceren en om de afvalproductie te kunnen verwerken. Als alle bruikbare ruimte op aarde verdeeld wordt over alle mensen en de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen, dan zou elke bewoner gemiddeld recht hebben op 2,1 hectare. Dit heet het Eerlijk Aarde-aandeel. In het westen gebruiken we per persoon meer ruimte dan de aarde per persoon te bieden heeft. Het is dus belangrijk om het verbruik te verminderen.
Op dit moment heeft de aarde anderhalf jaar nodig om op te brengen wat we in 1 jaar consumeren. Ook stoten we meer CO2 uit door het verstoken van olie en kolen dan de bossen op kunnen nemen. In 1970 consumeerde de wereld nog precies zoveel als de aarde kan produceren. Dit betekent dat het verbruik schrikbarend is toegenomen. Vooral rijke landen leven op te grote voet. Nederland staat op de twaalfde plaats van landen met een te grote ecologische voetafdruk. De gemiddelde Nederlander verbruikt zes keer zoveel aan grondstoffen dan er binnen onze grenzen beschikbaar is. Hiermee hebben wij een ecologische voetafdruk van 3,6 aardbollen.
De bewustwording van de te grote voetafdruk heeft in Nederland tot een politiek debat geleid. Een van de speerpunten in het Beleidsprogramma is het verduurzamen van internationale handelsketens. Daarmee probeert de overheid productieprocessen elders in de wereld te verbeteren, om zo de milieueffecten in het buitenland te verminderen. Ook adviseert het kabinet om de voetafdruk van de Nederlandse consumptie in 2030 te halveren.
Hoe kan je eten binnen de grenzen van de planeet
Wil je, jouw eigen ecologische voetafdruk meten? Geef aan hoe jij leeft, eet, jezelf verplaatst. Ontdek welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft en wat jou persoonlijke voetafdruk is. Deel deze uitkomst door 2,1 hectare die beschikbaar is voor iedereen, dan weet je hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen jouw levensstijl zou hebben. Kijk op de site van WNF. om je persoonlijke voetafdruk te berekenen. www.voetafdruktest.wnf.nl
De natuur is een complex geheel. De basiselementen aarde, lucht, licht en water vertegenwoordigen het bodemleven, de zuurstof en stikstof huishouding, de warmte en lichtenergie van de zon en het reinigende, transporterende water. Willen wij onze planeet in stand houden, dan dienen wij te kiezen voor een duurzaam leven, waarvan duurzaam tuinieren een onderdeel kan zijn.
De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”
Duurzaam leven gaat vooral om bewust leven. Steeds meer mensen zijn hiermee bezig. Dit varieert van “hoe kun je groener leven, tot inspiratie voor ecologische huizen aan toe.” Bij duurzaam leven wordt gekeken naar de impact die het heeft op het milieu.
Duurzame ontwikkeling
People Planet Profit afgekort de drie P's. Het staat voor de drie elementen:
Wanneer deze combinatie niet harmonieus is, zullen de andere elementen hieronder lijden,
De drie P's worden door veel ondernemingen geadopteerd als richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor de wereldtop over duurzame ontwikkeling te Johannesburg in 2002 werd de p van profit veranderd in prosperity (welvaart), om naast economische winst ook de maatschappelijke winst in de afwegingen te betrekken.
Met de onderstaande stappen kunt u een begin maken naar een groenere levensstijl en verschillende manieren vinden om duurzaam te leven.
Biologische en lokale producten
Gebruik zo min mogelijk water, elektriciteit en stroom
Gebruik waterbesparende kranen en douchekoppen
Schakel over naar Groene stroom
Koop alleen producten die je écht nodig hebt en die duurzaam zijn
Produceer zo min mogelijk afval
Afval is een bijproduct van onze maatschappij, en heeft een grote impact op onze planeet.
Water gekocht in flessen is een zware ecologische belasting en heeft invloed op ons.
Geef de voorkeur aan producten die kunnen worden afgebroken in de natuur zoals hout, papier, karton of ijzer. Gebruik afbreekbare plastic zakjes.
Dag van de Duurzaamheid Onderwijs
Ieder jaar wordt op 10 oktober de dag van de Duurzaamheid georganiseerd.
Om samen duurzaamheid onder de aandacht te brengen om een schone samenleving en een betere wereld te creëren. Zowel particulieren, scholen,organisaties en diverse winkeliers kunnen duurzame activiteiten organiseren. Doet u ook mee?
Plastic is in onze maatschappij en huishouden niet meer weg te denken. Plastic is ook handig in gebruik, gaat niet snel kapot. Probeer er wel zo verstandig mogelijk mee om te gaan.
Wanneer er op plastic BPA vrij staat betekent dit dat er geen gevaarlijke weekmakers in zitten. Op de meeste plasticsoorten staat een recycle code. Maar let op, er zijn ook plastics waar geen code op staat. Deze codes geven aan van wat voor materiaal het plastic is gemaakt en staan meestal aan de onderkant van een plastic product in een driehoekje vermeld. De code bestaat uit een afkorting en een cijfer. Veilige codes zijn 1, 2, 4 en 5. De codes met de nummers 3, 6 en 7 kun je beter zoveel mogelijk vermijden. Met uitzondering van code 7 voor biologische afbreekbaar plastic.
Veilige plastic soorten
Code 1 PET: relatief veilig
PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig, op den duur kunnen er giftige stoffen gaan lekken acetaldehyde. Deze stoffen zijn kankerverwekkend en kunnen de hormoonbalans verstoren.
Code 2 HDPE: veilig
HDPE(hoge dichtheid polyethyleen) is een vrij stevig, ondoorzichtige plasticsoort wat gebruikt wordt voor flessen van schoonmaakmiddelen, shampoo flessen, plastic tassen en speelgoed. HPDE is veilig en is veilig te hergebruiken.
Code 4 LDPE: veilig
LDPE (lage dichtheid polyethyleen) wordt verwerkt in zachte verpakkingsproducten en seals en plastic winkeltasjes. LDPE is veilig in gebruik.
Code 5 PP: veilig
PP (Polypropeen) is een harder soort plastic en wordt verwerkt in allerlei gebruiksvoorwerpen zoals bakjes, schalen en magnetronfolie. PP is een veilig in gebruik en gebruiksvoorwerpen kunnen opnieuw gebruikt worden.
Uitzondering Code 7 OTHER veilig
Biologisch plastic
Helaas heeft biologische afbreekbaar plastic dezelfde code 7 Other meegekregen als de te vermijden plastic soorten met dezelfde code. Let dus bij code 7 goed op of het om Biologisch plastic gaat want alleen dan is het een goede keuze omdat deze afbreekbaar is en niet belastend is voor het milieu. Andere plastic met dezelfde code kunt u beter vermijden.
Onveilige plasticsoorten
Code 3 PVC: vermijden
PVC (Polyvinylchloride) is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Pvc heeft een sterke geur en wordt verwerkt in luchtbedden, opblaasbare boten, zwembandjes, zwembadjes, luchtbedden, matrasbeschermers en zelfs in kleding. In PVC zit dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding. Deze stoffen blijven in ons lichaam aanwezig. PVC wordt als zeer onveilig gezien.
Code 7 OTHER: vermijden
Dit is al het andere plastic. In deze plastic soorten zit de stof policarbonaat wat als onveilig wordt beschouwd vanwege het ‘lekken’ van weekmakers (BPA).
Geen code: Vermijden
Plastic zonder code Kun je het beste vermijden zeker wanneer deze in contact komt met je lichaam of voeding. Wil je zekerheid neem dan contact op met de fabrikant en vraag naar de samenstelling van het plastic.
Alternatief
Het gebruik van glas en rvs zouden een goed alternatief kunnen zijn. Er zijn geen negatieve gevolgen voor de gezondheid bekend. Goed voor jezelf én goed voor het milieu!
De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Per jaar komt meer dan 5 miljoen ton plastic afval in zee terecht.
De plastic soep wordt ook wel kunststofarchipel of drijvende vuilnisbelt genoemd. Met name in het noorden van de Grote of Stille Oceaan drijven enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen. Het afval verzamelt zich juist op deze doordat de grote ringvormige zeestroom van de Stille Oceaan, de North Pacific Gyre, het afval naar zich toetrekt.
De plastic soep bevat een van de hoogste concentraties van plasticdeeltjes in water ter wereld. Omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, het valt alleen uit elkaar in steeds kleinere stukjes, onder invloed van het zoute zeewater en ultraviolet licht. De plasticdeeltjes worden ook nog eens steeds giftiger.
De drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op zoöplankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen of vissen die op grotere dieptes leven en 's nachts aan de oppervlakte voedsel zoeken. Veel plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en andere dieren. Ook heeft men vastgesteld dat veel plastic - microdeeltjes in de magen van vissen voorkomen die zich op grotere dieptes van de Stille Oceaan ophouden.
De gevolgen verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren. De plastic soep kan voor veel dieren zoals vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen dodelijk zijn. De plastic verontreiniging van het zeewater zou ook ónze gezondheid ernstig kunnen schaden omdat deze in de voedselketen opgenomen wordt.
Een leefbaar loon is een mensenrecht, maar de meeste kledingarbeidsters verdienen nog steeds een hongerloontje waar ze niet van kunnen leven. Ook werkdagen van 12 uur zijn geen uitzondering. De werkomstandigheden zijn vaak onveilig en brandgevaarlijk en het werken met machines en chemicaliën is vaak riskant en ongezond. Discriminatie, geweld en seksuele intimidatie van vrouwen is geen uitzondering. Er zijn geen vakbonden of arbeidsvoorwaarden. De werknemers hebben geen kans om hun situatie te verbeteren.
Veel kleding is gemaakt van katoen. Normale katoen is niet duurzaam. Voor de teelt wordt 10 % van het wereldverbruik aan onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt en 25 % van de insecticiden. Vaak wordt het vanuit de lucht bestoven en komt het op huizen en mensen terecht.
De kledingindustrie staat op de tweede plek in de ranglijst met de meest vervuilende industrieën. De lijst van misstanden is erg lang, zo zijn er gigantische afvalberg, roofbouw op grondstoffen en water, zware milieuvervuiling in de productie.
Kleding hoeft niet veel duurder te worden als de loonslaven een eerlijk loon ontvangen. De arbeidskosten zijn maar een klein onderdeel van de totale kosten. Bij een verkoopprijs van een T-shirt van €30 ontvangt de arbeider €0,15. Het meeste geld blijft in het Westen, voor ontwerp, opslag, de winkels, transport, reclame, winkelpersoneel. Een beter loon voor de kledingarbeiders leidt dus maar tot een geringe prijsverhoging.
In Nederland wordt jaarlijks 400 miljoen kilo textiel weggegooid. Hiervan wordt 80 % verbrand. Dit terwijl het had nog hergebruikt had kunnen worden. Ook als je kleding of ander huishoudelijk textiel kapot is mag je het in de kledingcontainer gooien. Ook kringloopwinkels zijn erg blij met kleding en of gordijnen.
Waarom zou je duurzame kleding moeten kopen
Waar moet je op letten bij het kopen van duurzame kleding
Eerlijke kleding is mode die in tegenstelling tot de conventionele mode onder goede arbeidsomstandigheden en van duurzame materialen gemaakt is en is tijdens het productieproces minder belastend voor het milieu. Andere benamingen voor zijn: verantwoorde, groene kleding, Eco mode. Meestal wordt de benaming Fair Fashion gebruikt.
In fair fashion kun je verschillende keurmerken en certificeringen tegenkomen welke aangeven dat kleding eerlijk en/of duurzaam is gemaakt. Deze zijn ook getoetst door een onafhankelijke organisatie.
Keurmerken & certificaten van Eerlijke kleding
GOTS is de afkorting voor Global Organic Textile Standard. Het is het bekendste internationaal keurmerk voor biologische kleding en textiel.
De Fair Wear Foundation is een onafhankelijke Nederlandse non-profit organisatie met het doel de werkomstandigheden voor werknemers in de kledingproductie industrie te verbeteren.
Het Europees Ecolabel stelt zowel milieu eisen als sociale eisen aan de productie van kledingvezels, de verwerking tot stoffen en het naaien van de kledingstukken in de naaiateliers. Ook ander textiel, zoals beddengoed en meubelstoffen, kunnen het Europees Ecolabel dragen.
Organic 100 Content Standard is een keurmerk voor textiel dat volledig uit biologische materialen bestaat. Dat kan katoen, hennep, linnen, wol of andere natuurlijke vezels zijn. Er zijn geen milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kleding, en geen eisen voor arbeidsomstandigheden. Er zijn dus geen eisen voor het gebruik van chemicaliën bij verven van de stof.
De WFTO, oftewel World Fair Trade Oraganization, is een wereldwijd netwerk van organisaties die samen de Fair Trade productieketen vertegenwoordigen. Het keurmerk Fair Trade certified cotton betekent dat een kledingstuk gemaakt is van katoen waarvoor de katoenboeren een eerlijke en stabiele prijs hebben gekregen.