Een kas heeft voor de moestuinder zeker een meerwaarde. Het wordt in het voorjaar in de kas al snel een stuk warmer, waardoor het bij de moestuinder al snel begint te kriebelen en dat deze dan ook al staat te popelen om te beginnen met zaaien.
Voordelen van een kas
Materiaal keuze
Er zijn vele typen, soorten en maten te koop. Bij de keuze voor de juiste kas moet je niet alleen denken aan de ruimte die je hebt maar ook aan hetgeen wát je wilt kweken is bepalend voor het type. Kassen kunnen worden opgebouwd uit verschillende materialen.
Inrichting
Een kas kopen is een forse investering:
Onderhoud van de kas
Om de levensduur van uw kas te verlengen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Bovendien zullen de planten in een schone kas veel minder last hebben van plagen en ziekten. Een schoonmaakbeurt op het einde en in het begin van het seizoen is dus zeker geen overbodige luxe.
Het onderhoud in de kas
Door teveel zon kan in het voorjaar en in de zomer het in de kas veel te warm worden waardoor uw planten kunnen verkleuren, verbranden, uitdrogen of zelfs kunnen afsterven is een goede afscherming belangrijk. Tijdens de zomer is een afscherming tussen de 40 tot 50% voor de meeste planten geschikt, afhankelijk van de soort.
Kalkmelk
Wordt gebruikt om de zon te temperen. Nadeel is dat het altijd schaduw geeft dus ook bij donker weer en dat het een tijdelijke afscherming is en het niet regen vast is. Lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking. Ca(OH)2 is gebluste kalk en CaO is ongebluste kalk en dien je zelf dus nog te mengen met water. Draag bij gebruik een beschermbril en lange mouwen/ broek en handschoenen.
Natuurlijk komt uiteindelijk het witsel wel in de bodem terecht. Denk hier dus over na, of u dit ecologisch verantwoorde oplossing vind.
Witvast en serrewit
Waaronder de merknaam Temperzon is een modernere versie van kalkmelk. Deze middelen zijn regenvast en wordt min of meer transparant als het regent. Lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking. Natuurlijk komt het witsel uiteindelijk wel in de bodem terecht. Denk hier dus over na, of u dit ecologisch verantwoorde oplossing vind.
Schaduwdoeken
Een teveel aan direct zonlicht doet de temperatuur te veel oplopen of is de oorzaak van verbranding van gewassen. Het gebruik van schaduwdoek/ gaas wordt sterk aanbevolen.
Schaduwdoeken zijn te koop met of zonder montagesystemen. Een schaduwdoek geeft altijd schaduw ook als je het niet nodig is. Koop wel schaduwdoek wat UV bestendig is. Een schaduwdoek kan zowel in de kas als aan de buitenkant van de kas worden aangebracht. De graad van zon afscherming die u moet gebruiken is afhankelijk van de ligging van uw kas en van de plantjes die u kweekt.
Wit Schaduwdoek
Wit schaduwdoek dat slechts 15% van het licht tegenhoudt. 85% van het licht komt nog steeds de kas binnen. Er is ook wit schaduwdoek wat 60% licht tegen houdt. Er dus verschillende zonwerende gradaties te koop. Let hier dus op.
Groen schaduwdoek
Donkergroen schaduwdoek dat 40% van het licht tegenhoudt. 60% van het licht komt nog steeds de kas binnen. Er zijn verschillende zonwerende gradaties te koop. Let hier dus op.
Donkergroen schermgaas
Door het gebruik van dit schermgaas reduceert je dit felle zonlicht met ca. 50%. schaduwgaas is een duurzame combinatie van monofildraden en bandjesweefsel met knoopsgaten voor een eenvoudig bevestiging, inclusief 10 meter koord. Ideaal voor tunnels. Het schaduwgaas houdt 50% van het zonlicht tegen er komt dus nog 50% zonlicht de kas binnen.
De meeste simpele oplossing om jonge zaailingen extra te helpen groeien is door gebruik te maken van kweekkastjes. Kweekkastjes hebben een doorzichtig plastic deksel. Sommige modellen bevatten velen vakjes zodat je bijvoorbeeld heel efficiënt 1 zaadje per vakje kan gebruiken. De duurdere modellen hebben ventilatieroosters en onderin de bak een verwarmingselement, temperatuurregeling of thermostaat en met verlichting. De prijs varieert van €6,50 tot €150
Verschillende namen met hetzelfde gebruik. Een kleine, lage kas die permanent kan worden gebruikt. De bak heeft geen bodem zodat je rechtstreeks in de grond kan zaaien en planten. De bak is rondom voorzien van glas met ruiten die aan de bovenzijde open kunnen. Achteraan is de bak meestal iets hoger dan vooraan en dus kan dat interessant zijn bij het plaatsen van uw planten. Er is ook een verplaatsbare variant. Deze hebben een aluminium frame met plastic delen. Deze is makkelijk in elkaar te zetten en na gebruik weer op te bergen. De bak is handig in het voorjaar voor het afharden van gewassen en later ook nog te gebruiken voor het opkweken van de winterteelt. Verkrijgbaar in diverse maten, modellen en prijsklassen.
Een popup tentje is van UV bestendig plastic. Het tentje zit opgevouwen en klapt verend uit elkaar en is dan meteen klaar voor gebruik. Er zitten tentharingen bij om het tentje vast te zetten. De popup tent past op een m2 bak of plaats het op de volle grond. Het tentje kan ook gebruikt worden in een koude kas om plantjes extra bescherming te geven. Er zijn ook hoge modellen te koop die vergelijkbaar zijn met een muurkas.
Span moestuinfolie over de tunnelbogen. Dat zijn gebogen beugels van ongeveer 2,5 meter lang. De bogen passen over je moestuinbed. Als je ook de uiteinden dichtmaakt, is het klimaat onder de folie erg gunstig voor een snelle, gezonde groei en zijn je planten beschermd tegen insecten. Til de folie een stukje op om je planten te verzorgen. Gebruik UV bestendige folie. Er is ook folie beschikbaar waar kalk in verwerkt zit om het felle zonlicht te weren.
Een tunnelkas van folie is een goedkope en eenvoudige oplossing. De kas heeft een lichte constructie waardoor ze handzaam zijn bij het op en afbouwen. Foliekassen worden vaak met grondpennen en scheerlijnen vastgezet en hebben meestal een ronde vorm. zodat er geen water op kan blijven staan. Een gedeelte van gaas kan voor de nodige doorluchting zorgen. Gebruik UV bestendige folie. Er is ook folie beschikbaar waar kalk in verwerkt zit om het felle zonlicht te weren. Een nadeel t.o.v. glazen kassen is de windgevoeligheid.
Een muurkas is ideaal als je een muur of gevel hebt die op het oosten of westen is gericht. Een muurkas is in de winter warmer dan een vrijstaande kas en daarom heel geschikt voor het overwinteren van je planten maar kan ook als kweekruimte dienst doen.
Breng in april een basisbemesting aan. (Zie bij bemestingsplan)
Of:
Geef altijd water op de grond en niet op het blad. En laat de kas goed luchten. Tijdens de groei kun je de plant meerdere keren bestuiven met lavameel. Denk aan je eigen gezondheid en draag een stofmasker om inademing te voorkomen. dosering: 200-200 gram per 100 m2. Zie hoofdstuk hulpstoffen.
Mulchen
Mulchen vormt een essentieel onderdeel van een natuurlijke moestuin.
Mulchen in de kas is dan ook een logisch gevolg, omdat daar het bodemleven ook extra voedsel nodig heeft. Maar hoe doe je dit in een kas? De omstandigheden zijn immers anders als buiten. In de kas is het warmer dan normaal voor ons klimaat en er valt ook geen regen.
Bedek de bodem van de kas zoveel mogelijk met je gewassen en in de winter met groenbemesters.
Vermijd bodemmoeheid in de kas
In de bodem van een kas worden regelmatig dezelfde groenten geteeld. Gebrek aan wisselteelt kan aanleiding zijn tot een zwakke groei, een verschijnsel dat ook wel ‘bodemmoeheid’ wordt genoemd.
Deze kun je voorkomen door In de kas een drie fase wisselteelt toe te passen. Het is dus belangrijk om na te gaan bij welke botanische familie je gewas hoort. Wanneer je kolen in potten kweekt voorkom je hiermee knolvoet.
Februari tot begin mei: kweek je de voorjaarsgroenten
Begin mei tot eind september: de vruchtgewassen
Begin oktober: de groenbemesters en wintergroenten
Gebruik in uw kas uitsluitend goed verteerde stalmest. Of gebruik groencompost en voeg hier zoutarme, natuurlijke organische meststof toe zoals Inogreen Eco Groei en lavameel. Op deze manier hoeft u de grond van de kas niet elk jaar uit te graven en nieuwe grond aan te voeren.
Omdat het in een kas nooit regent, is er geen natuurlijke doorspoeling. Een te hoge dosis zouten kan in de kas voor problemen zorgen. Planten kunnen in een zout milieu moeilijk wortels vormen, wat zich uit in een slechte groei.
Lees verder bij Item: Verzilting van de bodem.
Maak ieder jaar een nieuwe jaarplanning of pas deze aan voor de teelt onder glas. Houd hierbij rekening met vruchtwisseling en combinatieteelt.
Januari
Ruim de kas op en maak het glas schoon. Verzamel alle bakjes en potjes en het gereedschap maak deze schoon en klaar voor gebruik zet deze netjes weg.
Wanneer het niet vriest kan de kas even luchten.
Lucht regelmatig de kas.
Kas luchten maar niet met al te koude temperaturen.
De kas komt tot leven.
Het gevaar voor nachtvorst is geweken. Lucht regelmatig de kas.
Oogstperiode.
Hoog zomer.
De laatste najaarszon.
De herfst komt eraan. Tijd om de kas op te ruimen en grondig schoon te maken.
Het wordt buiten steeds kouder, isoleer je kas tegen kou en tocht. Gebruik hiervoor UV bestendige noppenfolie.
Schoonmaaktijd.
Bladluizen
Eén van de bekendste plagen in de tuin is de bladluis. Deze sap zuigende beestjes kunnen een ware plaag vormen. Deze zorgt er voor dat het blad van de plant kleverig wordt door de honingdauw die wordt achtergelaten.
In principe kan een bladluizenplaag eenvoudig worden verholpen door de luizen van de plant af te spuiten door gebruik te maken van een waterspuit. Natuurlijke vijanden zijn zweefvliegen, gaasvliegen, sluipwespen, galmuggen, roofwantsen, oorwormen, lieveheersbeestjes en schildkevers.
Witte vliegen
Een tweede tuinplaag die wordt veroorzaakt door sap zuigende insecten de witte vliegen. Ook de larven zuigen aan de bladeren. De witte insecten zitten aan de onderkant van de bladeren. Bij aanraking zie je vaak een wolk opstijgen. Zij scheiden honingdauw (zoete uitwerpselen) af waar de roetdauwschimmel op kan groeien. Witte vliegen zijn eigenlijk geen vliegen maar verwant aan bladluizen. Niet alleen verschillende koolsoorten maar ook op alle onkruiden die tot koolsoorten behoren en ook kasplanten zoals tomaten en aubergine zijn zeer vatbaar voor deze plaag.
De sluipwesp staat bekend als de ergste vijand van de witte vliegen maar ook spinnen,gaasvliegen en roofwantsen behoren tot de natuurlijke vijanden.
Haal in het voorjaar alle oude koolplanten en kruisbloemige onkruiden weg uit de tuin. Om de geur van koolplanten te maskeren plant je afrikaantjes en verstuif je de koolplanten met lavameel. Span insectengaas over je kool. In de kas regelmatig allestegen elkaar openzetten voor tocht. Zorg dat er geen stinkende gouwe in de tuin of kas staat deze trekken juist witte vlieg aan. Verwijderen dus.
Spint
Spint, ook wel spintmijt genoemd, is in veel gewassen een plaag. Zij kunnen zich razendsnel voortplanten en veel schade veroorzaken, vooral warme en droge omstandigheden zijn ideaal voor spint. Onder glas is de bonenspinmijt/rode spintmijt de grootste boosdoener.
Volwassen spintmijten zijn 0,5 mm groot. Ze zijn lichtgeel tot donkergroen en soms rood met twee donkere vlekken aan de zijkant. Bij 20 °C duurt de totale ontwikkeling van ei tot volwassen spintmijt ongeveer 17 dagen. In één seizoen kunnen er dus wel 6 tot 8 spintmijtgeneraties ontstaan. Bij 12 graden of lager staat de ontwikkeling van spint stil.
Spintmijten zuigen aan de onderkant van de bladeren. Hierdoor ontstaan gele vlekjes op de bovenkant van het blad, wat in een later stadium kan leiden tot geheel gele bladeren. De groei en productie lopen hierdoor terug en uiteindelijk kan zelfs de hele plant hierdoor afsterven. Spint tast vooral de jonge, groene delen van een plant aan. De nimfen en adulten produceren daarnaast ook spinsel. Bij grote aantallen kunnen de planten hierdoor volledig bedekt zijn met webben vol met spintmijten.
Controleer 2 maal per week de komkommers, aubergine en bonen zeker in de kas. Heb je spint gesignaleerd in je gewas, start dan met het weghalen van de bladeren waarop spint aanwezig is. Let hierbij goed op dat de spint niet in aanraking komt met 'schone' bladeren. Verstuif de planten met lavameel. Natuurlijke vijanden zijn de roofmijt en galmug.
Slakken
Er leven verschillende soorten slakken in onze moestuin, waarvan de naaktslakken het meest gezien worden als plaagdier. Huisjesslakken brengen de minste schade toe in onze tuin. Slakken veroorzaken vooral in het vroege voorjaar en najaar de meeste overlast. In de volle zomer hebben we er minder last van. Verder doen ze het erg goed De meeste slakken zijn vooral 's nachts actief. Huisjesslakken eten vooral plantaardig afval en algen en zelf de eitjes van naaktslakken staan op hun menu. Naaktslakken eten hoofdzakelijk zacht plantenweefsel, en richten dus het meeste schade aan. Slaken vreten aan de bladeren waardoor deze bevattelijk worden voor schimmels en virussen. Slakken laten een slijmspoor achter. Overdag vind je ze veelal op vochtige plaatsen onder stenen, tussen dichte beplanting, onder bloempotten, tussen rottende bladeren of compost.
Slakken hebben ook een hekel aan koffieprut, zaagsel, koffiegruis, cacaodoppen en sparrennaalden. Schoffel de grond geregeld waardoor de bovenste laag uitdroogt. Schaf kippen aan en laat deze rondscharrelen. Natuurlijke vijanden zijn padden, egels, spitsmuizen en tal van vogelsoort.
Muizen
De algemene tekenen zijn nestelgebieden onder afval, houtwerk, regenpijpen en in en rondom schuurtjes en kassen. Stelsels van tunnels met verschillende kamers en uitgangen. Veldmuizen kunnen een groot tunnelstelsel maken met smalle gangen wat resulteert in een zacht en oneffen oppervlak van gras en aarde. Kleine knaagsporen op fruit of zaden. Klein fruit zoals bessen kunnen verspreid op de grond onder planten gevonden worden. Verscheurd papier in tuinhuisjes en schuren toont dat muizen nestmateriaal aan het verzamelen zijn. Het vonden van muizenkeutels.
muizen zijn vele malen kleiner dan ratten. Hun staart is net zo lang als hun lijf. Muizen zijn zoogdieren en kunnen zich razendsnel voortplanten. Muizen bakeren hun leefgebied af door druppels urine achter te laten.
Soorten muizen Kenmerken
Huismuis kleur bruin tot zwart, lengte 8 cm., knaagdier
Bosmuis licht gekleurde buik, knaagdier
Veltmuis stompe snuit, korte staart, knaagdier
Woelmuis stompe snuit, korte staart, korte poten, geen winterslaap, knaagdier
Spitsmuis spitse snuit kleine oogjes, nuttig in de tuin, insecteneter, geen knaagdier
Natuurlijke vijanden zijn vogels, katten en uilen. Laat geen voedsel rond slingeren maar berg alles goed op in dichte boxen, trommels of bussen. Geef kippen, vogels of konijnen het voedsel wat ze opeten. Plaats klapvallen, de dode dieren moet je dan wel uit de val halen, leg ze ergens neer waar ze nog als voedsel voor vogels en katten kunnen dien. Vindt je dit geen prettig idee plaats dan een vangkooien of vangfuik en laat de muizen elders vrij.
Schimmels
Schimmels zijn er in veel soorten en varianten. Ze kunnen eencellig tot meercellig zijn. Goede schimmels leveren een bijdrage aan het evenwicht in de bodem. Er zijn ook slechte schimmels. Zij tasten niet alleen de groei, maar ook de levensstandaard van de besmette plant aan. Slechte schimmels kunnen ook ziekmakende sporen verspreiden voor mens en huisdieren. Dergelijke sporen kunnen luchtwegeninfecties veroorzaken.
Herkenning
Een schimmelaantasting ziet eruit als pluis of korreltjes op de bladeren en stengels van planten. Ze kunnen op en onder het blad groeien en zelfs in de plant. Schimmels kunnen allerlei kleuren hebben, maar meestal zijn ze wit,zwart of grijs. Schimmels groeien het makkelijkste in vochtige en warme omstandigheden.
Leefwijze
Schimmels worden ook wel parasieten genoemd. Dit betekent dat schimmels zich voeden met de sappen van de plant. Het gevolg is dat de plant dat door schimmels is aangetast zwak en ziek word. De plant groeit niet goed meer en kan zelfs doodgaan.
Preventieve maatregelen
Bestuif preventief de kas met lavameel tegen kleine insecten en larven. Gebruik hiervoor een speciale verstuiver. (Bobby) Gebruik afhankelijk van de grootte van de kas 50 gram lavameel. In het vroege voorjaar tot mei iedere 2 weken en daarna wanneer er plagen zijn zoals bladluizen en witte vlieg.
Lavameel versterkt de celwanden van de planten en vormt een fysieke barrière voor zuigende insecten en schimmelsporen.
Slakken: zorg dat de kas niet te nat is. Zet lege bloempotten op zijn kop, schraap wat aarde weg zodat de slakken er onder kunnen kruipen en haal ze s,morgens weg en zet ze uit op een plek waar ze geen kwaad kunnen.
Muizen: zet muizenvallen en neem deze mee en laat ze ergens anders vrij.
Schimmels: kas luchten, zorg dat het niet te vochtig is in de kas, kas preventief bestuiven met lavameel met verstuiver (Bobby). Gebruik afhankelijk van de grootte van de kas 50 gram lavameel per keer om de twee weken. In het vroege voorjaar tot mei en daarna wanneer het nodig is.