Bruinrot is in Nederland een Quarantaine ziekte, wanneer de ziekte aangetroffen moeten er direct maatregelen getroffen worden om verdere besmetting tegen te gaan. Om de ziekte te voorkomen worden alle partijen pootgoed gecontroleerd door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.
De bruinrotbacterie komt voor rondom het wortelstelsel van een groot aantal verschillende gewassen en onkruidplanten. Bruinrot komt voor bij Aardappel, tomaat, aubergine, paprika, Spaanse peper en sommige onkruiden uit de aardappelfamilie. Bovendien kan een aantal andere onkruiden drager zijn zonder zelf ziek te worden
De aangetaste aardappelplant verwelkt snel, verkleurt geel en bruin en sterft. Grijswit bacterieslijm druipt uit het vaatweefsel van doorgesneden stengels en knollen. De vaatbundels van knollen kunnen geel-bruin verkleurd of afgestorven zijn. Soms komt spontaan een druppel bacterieslijm door de schil heen bij de ogen of aanhechting van de ondergrondse uitlopers.
Voorkomen door: Het gebruiken van NAK gekeurd pootgoed, het geeft natuurlijk nooit 100% garantie dat er geen latente besmetting aanwezig is, maar geeft vooralsnog de beste garantie op gezond uitgangsmateriaal.