Wat is het verschil tussen plantengier een plantenthee of plantenextract
Een plantengier is niet hetzelfde als een plantenthee of plantenextract.
Een gier wordt gebruikt als een plantenbemesting of als plantenversterker. Deze maak je met koud water. Een gier laat je een aantal dagen tot 2 weken trekken.
Een plantenaftreksel zoals een thee of extract, gebruik je om ziektes en of plagen te bestrijden. Deze maak je met warm water. Een thee of extract laat je maximaal 24 uur trekken. Een extract is sterker middel dan een thee.
Planten gier
Gier werkt als een snelwerkende bemesting en past dus eigenlijk niet in de visie van het biologisch tuinieren. Je dient de gier dan ook sterk verdund en in kleine hoeveelheden te gebruiken. De algemene verdunning is 1 deel gier op 10 liter water. Voor jonge plantjes 1:20.
Plantengier wordt dus nooit puur aan de plant gegeven. De werkzame stoffen die vrijkomen zijn erg geconcentreerd, hierdoor zou dit juist nadelig kunnen zijn voor je planten zelfs de wortels lopen dan kans op verbranding. Gebruik een gieter met een broeskop en giet aan de voet van de plant, doe dit vroeg in de ochtend of in de avond op bewolkte dag.
Welke planten kun je gebruiken voor het maken van plantengier
Bij welke planten kun je gier gebruiken
Bij welke planten gebruik je géén gier
Gier als plantenversterker
Hoe gebruik je het
Giet de verdunde gier aan de voet van planten die van nature niet zo sterk zijn of gevoelig zijn voor ziekten en aantasting. Denk hierbij ook aan éénjarige zomerbloeiers, vaste planten en rozen.
Hoe maak je de gier
Een gier maak je van de gehele plant met uitzondering van het zaad in bloemen en bloemknoppen. Je kunt plantendelen van één soort gebruiken of een mengsel van verschillende soorten. Je maakt de giet met 1 kg vers materiaal of 150 gram gedroogde plantendelen met 10 liter water.
Vraag u zelf allereerst eens af of het wel echt nodig is om in te grijpen. Na ieder actie volgt er ook altijd een reactie. Bovendien kan ook een natuurlijk middel, schadelijk zijn voor andere dieren die zich in dezelfde omgeving bevinden.
In een evenwichtige tuin hersteld de natuur zich vaak vanzelf. Hoe groter de biodiversiteit is in je tuin, hoe makkelijker het evenwicht bereikt word. Je kunt dit bevorderen door bijvoorbeeld veel vogels, kikkers en padden in je tuin aan te trekken, zij eten veel kleine insecten waar je mogelijk last van hebt. Door verschillende soorten groenten met bloemen te combineren kun je de natuurlijke vijanden van de belagers aantrekken.
Wat zijn plantenaftreksels
Plantenaftreksels zijn plantdelen die in koud of warm water worden getrokken, gedurende een bepaalde tijd. De planten geven hun voedingsstoffen af aan het water. Daarna dient de vloeistof gezeefd te worden.
Plantenthee
Een planten thee is een aftreksel van plantendelen vers of gedroogd en water. Overgiet de plantdelen met kokend water en laat dit 12 tot 48 uur staan. Daarna zeven en verdunnen. Toepassing als vernevelaar. De werking is niet zo heel sterk maar heeft ook weinig bijwerkingen zoals kans op bladverbranding. Gebruik altijd op een bewolkte dag.
Plantenextract
Een extract maak je op dezelfde manier als een thee maar een extract verdun je zelden of niet en is dus veel sterker en geschikt voor een plaag waarvan je vind dat er snel iets aan gedaan moet worden. Toepassing: vernevelen op bewolkte en aankomende bewolkte dagen om bladverbranding te voorkomen.
Welke planten kun je gebruiken (Overgenomen uit Velt.nu)
Welke planten gebruik je niet
Gebruik uit voorzorg geen giftige planten zoals: vingerhoedskruid, doornappel, nieskruid, boerenwormkruid, tabak en absintalsem.
Hoe gebruik je het (Overgenomen uit Velt.nu)
Hoe werkt het (Overgenomen uit Velt.nu)
Knoflook plantenthee
Preventief tegen schimmels, preventief tegen insecten en meeldauw, algemeen plantversterkendmiddel.
Recept:
Snijd 5 knoflookbollen in stukjes en giet er 1liter kokend water op, laat dit 24 uur trekken en zeef het daarna. Verdun met 3 liter water. Als plantenversterker aan de voet van de plant gieten. Tegen meeldauw en schimmel een week lang elke dag vernevelen.
Heermoes plantenthee
Tegen alle soorten schimmels
Recept:
Pluk 1 kg vers loof dat je enkele dagen goed laat drogen of 150 gram gedroogd loof iop 10 liter water. Overgieten met kokend water. Laat dan 24 uur afkoelen en daarna zeven. Verdunnen 4 tot 20 maal vlak voor vernevelen. Alleen op bewolkte dagen bovenop en de onderkant van het blad om verbranding te voorkomen. Opmerking: Heermoes is giftig voor vee en in bepaalde mate voor de mens. Bij vernevelen blijft er een klein residu achter op het gewas. Wees hier dus van bewust.
Kamille plantenthee
Tegen bladluizen, rupsen, uienvlieg, schimmelziekten, valse meeldauw, bacterieziekten. Plantversterkend.
Recept:
3 eetlepels gedroogde bloemen overgieten met met 1 liter kokend water en 10 minuten laten trekken. Vernevelen (op en onder de bladeren). Bij bewolkt weer gebruiken, om bladverbranding te voorkomen. Bij bodemschimmels en uienvlieg aan de voet van de grond gieten.
Knoflook extract
Bij ernstige aantasting van schimmel en meeldauw.
Recept:
Snijd 1 grote knoflookbol in stukjes en overgiet met 1 liter kokend water. Laat 24 uur trekken en daarna zeven. Het extract niet verdunnen. Alleen op bewolkte dagen bovenop en onderkant van het blad vernevelen, om verbranding te voorkomen.
Kamille extract
Tegen bladluizen, uienvlieg, aaltjes, rupsen, schimmelziekten, valse meeldauw, bacterieziekten.
Recept:
5 gram gedroogde bloemen op 1 liter water 24 uur laten trekken. Daarna zeven, en dan onverdund vernevelen (op en onder de bladeren). Bij bewolkt weer gebruiken, om bladverbranding te voorkomen.
Heermoes extract
Tegen alle soorten schimmels, meeldauw, schurft en roest.
Recept:
Pluk 1 kg vers loof dat je enkele dagen goed laat drogen of 150 gram gedroogd loof op 10 liter water 24 uur laten weken en daarna zeven. Verdunnen 1:5 Vernevelen op bewolkte dagen bovenop en de onderkant van het blad om verbranding te voorkomen. Opmerking: Heermoes is giftig voor vee en in bepaalde mate voor de mens. Bij vernevelen blijft er een klein residu achter op het gewas. Wees hier dus van bewust.
Brandnetel extract
Tegen bladluizen.
Recept:
Laat 400 gram gedroogde brandnetel of 1 kg verse brandnetel 12 tot 24 uur trekken in koud water. Daarna zeven en onverdund en maximaal 5 keer verdunnen om te vernevelen. Direct gebruiken. Na 24 uur is het extract niet meer werkzaam aangezien het mierenzuur een vluchtige stof is. Het extract werkt mogelijk ook op nuttige insecten.
Uien – knoflook extract
Preventief tegen schimmelziekten bij aardappels en aardbeien.
Recept:
Laat 500 gram uienschillen en 500 gram knoflook trekken. Verdunnen 1:10. Giet op de grond tussen de rijen.
Munt met marjolein en basilicumextract
Breedwerkend: insectenwerend, afweermiddel tegen muizen bij witloofteelt, kiemgroeiremmend bij aardappelen en knolvoetsporen, tegen bewaarrot bij aardappelen, bonen en granen.
Recept:
Neem hiervoor een mengsel van 120 gram voor 4 liter koud water. Laat 3 dagen rusten en dan zeven.
Compostextract
Compostextract is het bereiden van compostthee zonder zuurstof. Het extract wordt bereid bij 15-25 graden, door de compost minstens 1week en maximaal 2 weken in koud water te laten weken.
Het eindresultaat van een compostextract is een zuurstofarm aftreksel met weinig microbiële diversiteit en een klein beetje zuurstof activiteit aan het oppervlak. Hierdoor zal de werking gering zijn. Er kan zelfs sprake zijn van zuurstofarme ziekteverwerkers en alcoholen en wordt derhalve afgeraden. Het gebruik van compostthee welke wel zuurstofrijk is een beter alternatief mits deze op de juiste wijze tot stand is gekomen. (Zie hiervoor bij de subgoep onder Composteren bij Actief beluchtte compostthee.)
Zeewierextracten
Zeewierextracten zijn zeewieren van bruinwieren en groenwieren. Algen bevatten veel kalium, een beetje stikstof en weinig fosfor en een hoog gehalte aan spoorenelementen zoals molybdeen, boor, mangaan, zink, ijzer, koper en magnesium. Ze bevatten ook vitaminen, plantenhormonen en enzymen.
Waarvoor gebruik je het
Bladbemesting en plantversterkend. Versterkt de wortelgroei.
Bij verneveling ontstaat er een dunne voedingsfilm op het blad, geeft een glanzend uiterlijk en zorgt voor minder verdamping en sterkere celwanden. De plant is hierdoor minder gevoelig voor aantasting van schimmels en insecten.
Zeewier is in de handel te koop in poedervorm en als vloeibaar extract. De gebruikte wieren zijn veelal afkomstig van de kust uit Noorwegen, Ierland en Schotland.
Volg voor gebruik en dosering, de instructie op de verpakking op.