Voor de aanmaak van bloemknoppen en vrucht kwaliteit.
In 1896 heeft Koopmann de reacties van verschillende takken in de boom ná de snoei opgesteld.
Algemene snoeiregels
Pas op met te veel wegsnoeien en voorkom het overslaan van vruchtdracht naar groei. Snoei daarom niet meer dan 20 % bij appel en peer en bij pruim niet meer dan 15% weg.
Overtollige vruchtdracht geeft weinig bloem voor het volgend jaar. Dit zijn de zogenaamde beurtjaren.
We moeten trachten van een evenwicht te bereiken tussen groei en bloei in de loop der teeltjaren.
Zomersnoei
Zodra de lengtegroei van de nieuwe scheuten gestopt is (als de eindknop gevormd is), mag je met de zomersnoei beginnen tot een maand voor het vallen van het blad. De snoeiperiode loopt van half juli tot half september.
Zomersnoei remt de groei en de takken groeien niet meer. De neerwaartse sapstroom domineert. Takken die je wegsnoeit komen niet meer terug er ontstaat geen waterlot. De snoeiwonden die ontstaan zijn kunnen voor de winterrust nog helen. Snoei altijd bij droog weer.
Wintersnoei
Bij oude vruchtbomen die in hun laatste levensfase zitten kun je een verjongingssnoei geven waardoor de fruitboom een nieuwe groei-impuls krijgt en het vruchthout zich nogmaals vernieuwt. Hiervoor neem je alle dode, zieke en oude takken weg en kort je de dikke gesteltakken in zodat hergroei gestimuleerd wordt. Pitvruchten hebben een sterk regeneratievermogen, maar steenfruit heeft dat een stuk minder. Pas verjongingssnoei dus met enige voorzichtigheid toe. Neem zeker nooit meer dan twintig procent van de volledige boomkruin weg.
Hoe gebruik je de snoeischaar en takkenschaar
Bij het knippen met een snoeischaar of takkenschaar is het belangrijk dat je deze goed hanteert, om een scherpe knipsnede te verkrijgen. Dit bevorderd de wondgenezing. Dit gereedschap bestaat nl. uit een boven- en ondermes.
De juiste wijze:
Het bovenmes dient naar de kant van de boom te wijzen. Het bovenmes is het knipdeel.
Het ondermes dient aan de onderkant van het afknippende deel te zitten.
Wanneer je dit andersom zou doen dan dan beschadig je het deel en krijg je een geraffelde knipsnede. Bovendien wordt de sapstroom dichtgedrukt.
Op de foto's hieronder kun je zien welke wijze goed of fout is
Takken inkorten
Let op mogelijk aanwezige knoppen en dat je vlak boven een bladknop snoeit. Zet de snede of knip schuin, zodat het water goed van het snijvlak af kan lopen. Snoei een halve centimeter boven het naar buiten wijzend oog. In een schuin vlak naar beneden. Weg van het oog.
Takken wegnemen
Dunne takken
Zorg ervoor dat je de takkenkraag niet beschadigt, een takkenkraag, is de verdikking aan de basis van iedere tak, deze moet je in alle gevallen laten staan, omdat deze de wond helpt sluiten. Deze is meestal te herkennen van de verdikte ring. Houd de snoeischaar zo dat het mes ( het dunne scherpe gedeelte van de snoeischaar tegen het deel van de tak aanligt dat behouden blijft. De dunne tak kun je nu veilig afknippen zonder de stam te beschadigen of dat er een stompje achterblijft dat kan gaan rotten.
Dikke takken
Om ervoor te zorgen dat de tak niet scheurt of afbreekt, kun je het beste eerst een deel weg halen. Een dikke tak zaag je dus niet in een keer af maar meestal in drie delen. Als laatste zaag je het stompje weg. Zorg ervoor dat je de takkenkraag niet beschadigt. Een takkenkraag is te herkennen aan de verdikking aan de basis van iedere tak, deze moet je in alle gevallen laten staan, omdat deze de wond helpt sluiten. Het kan enkele jaren duren voordat de boom zelf de wond volledig heeft gesloten. In die tijd kunnen virussen, bacteriën en schimmels gemakkelijk de wond binnendringen. Snijd eventuele gerafelde randen glad met een snoeimes.
Wanneer je een boom snoeit ontstaan er snoeiwonden. Schimmels kunnen hierdoor makkelijk binnen dringen. Een gezonde boom zorgt zelf voor het wondherstel, dankzij een wondafgrendelingssysteem. Wondafdekmiddelen worden afgeraden omdat deze vaak meer schade aanrichten.
Bij zomersnoei treed het wondafgrendelingssysteem meteen in werking. Bij wintersnoei treed de wondafgrendeling pas in het volgende groeiseizoen op.
Het wondafgrendelingssysteem bestaat uit twee verschillende processen die onafhankelijk van mekaar verlopen met als doel, het behoud van de boom en het beschermen van het transportweefsel.
Wond afgrendeling
Wond overgroei
Tip
Goed en veilig gereedschap is het halve werk. Gebruik schoon en scherp gereedschap dit zorgt voor gladde en schone wonden welke snel helen. Maak er een gewoonte van om na het snoeien van de ene boom het gereedschap te ontsmetten met pure alcohol of spiritus, voordat u de volgende boom gaat snoeien, dit om overdracht van ziektes te voorkomen. Wanneer de klus helemaal klaar is, maak je het gereedschap schoon, ontsmet je het gereedschap en en vet het in met olie voordat je het gereedschap opbergt.
Snoeischaar
Een snoeischaar is het belangrijkste gereedschap in de fruittuin. Je kunt er jonge scheuten mee inkorten of wegnemen, dunne en middel dikke takken met een omvang tot 1,5 cm. Een goede snoeischaar is licht, heeft sterke geharde messen die zorgen voor zuivere en gladde snoeiwonden, Kies een snoeischaar met papagaaienbek (bypass) deze maakt gladden randen. Koop een snoeischaar die bij de maat van je hand past. Er zijn uitvoeringen voor zowel links als rechtshandigen. Aambeeldscharen, waarbij het mes op een aambeeld stuit, zijn alleen geschikt voor droog, dood of erg hard hout.
Takkenschaar
Een takkenschaar gebruik je voor de wat grovere takken van 2-4 cm. De takkenschaar heeft lange handvaten met een hefboomeffect waardoor hij makkelijk door de takken gaat. Het model met papagaaienbek is ook bij deze schaar aan te raden.
Snoeigiraffe
Een snoeigiraffe gebruik je om op moeilijk bereikbare plaatsen, denk hierbij aan boomtoppen of juist dicht bij de grond. De snoeigiraffe heeft een kettingmechanisme en een rolkoordsysteem. De messen zijn uitgehard en van roestvrij staal en kunnen een takdiameter van 32 mm. doorsnede doorknippen.
Boomzaag
Het blad van de hand boomzaag is enigszins gekromd van vorm en heeft grove tanden die ver uit elkaar staan. Een inklapbaar model is veiliger om op te bergen. Een boomzaad gebruik je bij fruitbomen eigenlijk alleen om dikke takken bij takkenbreuk of bij schade veroorzaakt door storm of sneeuwval.
Stokzaag
Ee stokzaag is een boomzaag die op een lange stok is gemonteerd . Dit maakt het mogelijk om zonder ladder of trap takken hoog uit fruitbomen te zagen. Boomzagen zijn gemaakt van aluminium of glasfiber en zijn licht van gewicht. De stok is uitschuifbaar en vaak te combineren met een fruitplukker.
Snoeimes
Een snoeimes is een inklapbaar mes, met een gekromd stalen lemmet en een houten handvat. Met een snoeimes kunnen snoei- en zaagwonden bijgesneden worden, stamschade en kankerplekken maar ook bastvezels verwijderd worden.