Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk.
Ook zonder vlees kun je gezond eten volgens de Schijf van Vijf. Let erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die niet alleen in vlees zitten, maar ook in andere producten zoals vis, zuivel, ei, zaden, noten en plantaardige producten. Steeds meer Nederlanders zeggen minder of geen vlees te eten, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu.
Wanneer je geen vlees eet, maar wel ei en zuivel, dan heb je een vegetarisch eetpatroon. Dit heet officieel lacto-ovo-vegetariër.
Wanneer je geen vlees eet maar wel vis eet dan noemt men dit pescotariërs. Naar schatting is ongeveer 5% van de bevolking vegetarisch.
Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen melk of eieren. Zij gebruiken verder ook geen materialen die afkomstig zijn van dieren, zoals leer.
Wanneer je op sommige dagen geen vlees eet maar wel een vervangend product eet dan noemt men dit flexitariër. Bijna 90% van de Nederlanders eet regelmatig tenminste één dag in de week geen vlees. 55% eet 3 dagen of meer geen vlees bij de warme maaltijd.
Eigenlijk is de term vleesvervanger niet helemaal juist. Het gaat namelijk om producten die gelijkwaardig zijn aan vlees. Producenten proberen de smaak, textuur en vorm op die van vlees te laten lijken. Ook de naam van het product is vaak afgeleid aan een vleesproduct zoals een schnitzel, worstjes, hamburger, gehakt.
In een goede vleesvervanger zitten eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12. Er zijn ook vleesvervangers waar geen ijzer of B12 in zit, lees dus altijd goed de etiketten.
In vleesvervangers kunnen ook dierlijke ingrediënten zitten, zoals melk, wei, kaas of eiwit van kippeneieren.Er zijn ook vleesvervangers met vegetarische kaas. Vleesvervangers zijn bedoeld om de functie van vlees bij de warme maaltijd, broodbeleg, of als snack te vervangen.
kant en klare vleesvervangers
Je kunt onderscheid maken op basis van:
Vorm:
Op basis van de volgende ingrediënten
V - Keurmerk
Er is een vegetarische en een veganistische variant.
Volgens de Vegetariërsbond zitten er in producten met dit keurmerk geen ingrediënten van dierlijke oorsprong.
producten met het V-keurmerk is gegarandeerd vegetarisch of veganistisch.
Ook consumenten die om religieuze redenen geen ingrediënten afkomstig van (sommige) gedode dieren (bijv. varkens en runderen) mogen eten of gebruiken, kunnen vertrouwen op dit keurmerk.
De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Keurmerk in Nederland, verwante organisaties doen dit voor andere landen in Europa.
Bron: www.vegetariers.nl
Bron: www.voedingscentrum.nl
Tempeh wordt gemaakt van Gedroogde sojabonen. Deze worden eerst grof gehakt, dan gewassen, geweekt, ontveld en gekookt. De uitgelekte, weer enigzins opgedroogde sojaboontjes worden daarna vermengd met een speciale schimmel (Rhizopus oligosporus) en in ventilerende, plastic vormpjes weggezet om bij een temperatuur van 30-35 C te fermenteren. De boontjes zijn na dan na 2-3 dagen aan elkaar vastgekoekt en vormen een stevige tempeh blok.
Tempeh heeft een veel meer uitgesproken smaak dan tofoe. Het is een goede vervanger voor vlees vanwege de voedingstoffen. Zo bevat het onder andere ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast is het een goede bron van eiwitten: tempeh bestaat voor 40% uit eiwitten. Met een goede marinade, lekkere dressing of de juiste kruidenmix kun je van tempeh een heerlijke maaltijd maken.
Bereiden:
Tofoe
Tofoe: is een eiwitrijke en caloriearme vleesvervanger en wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Tofu heeft op zich geen smaak daarom is het een makkelijk product om zelf je smaak aan te geven.
soorten tofu:
Bron: www.vegetariers.nl
Bron: www.voedingscentrum.nl
Eieren
Eieren zijn veelzijdig en op vele manieren te bereiden. Zowel ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 is in eieren aanwezig. Maximaal 4 eieren per week is volgens het voedingscentrum toegestaan voor vegetariërs. Je kun een portie vlees vervangen door 2 eieren.
Koken
bakken
Pocheren
KAAS
Vaak eten mensen kaas voor op het brood of uit het vuistje. Maar kaas is ook een prima vervanging voor vlees. Zo heb je Jonge, belegen en oude kaas. En feta- en geitenkaas zijn ook algemeen bekend.
Veel kazen zijn gestremd met dierlijk stremsel en zijn daarom niet strikt vegetarisch. Gelukkig kun je kaas ook vegetarische stremmen.
Kaas bevat weinig ijzer. Af en toe kaas als vleesvervanger kan erg lekker zijn. Kaas is een goede smaakmaker in gerechten.
Gebruik:
Wat is panir ?
Panir is een verse kaas uit de Indiase en aanverwante keukens. Panir wordt niet zoals “gewone” kaas gemaakt van melk met dierlijk stremsel maar van melk met citroensap of azijn.
Wat is halloumi ?
Halloumi is een kaas die gemaakt is van een mengsel van schapen- en geitenkaas, en soms wordt er nog koeienmelk aan toegevoegd. De kaas is van nature erg zout en kent hierdoor veel overeenkomsten met feta.
Kaas bakken hoe doe je dat?
Haal de kaas door de bloem, daarna ei en vervolgen paneermeel of broodkruimels
Bron: www.vegetariers.nl
Bron: www.voedingscentrum.nl
NOTEN
Hoe te gebruiken:
Peulvruchten:
Er zijn veel verschillende soorten peulvruchten waar je eindeloos mee kunt variëren. De ene peulvrucht is vaak te vervangen door een andere soort peulvrucht .
Peulvruchten zijn rijk aan ijzer, eiwit en vezels. Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dat is goed voor de bloedvaten. Je hebt 70 gram peulvruchten nodig om je portie vlees te vervangen. Daarnaast heeft de teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. Gedroogd zijn peulvruchten lang houdbaar. Bewaar ze op een koele, droge en donkere plaats
Bron: www.vegetariers.nl
Bron: www.voedingscentrum.nl