Wat is tafelzuur
Tafelzuur zijn ingelegde groenten in zuur of zoet-zuur en worden als bijgerecht geserveerd. Voorbeelden zijn: atjar, kimchi, piccalilly, augurk, courgette, ui, chutney. Tafelzuur wordt ook wel zoet- zuur genoemd.
Traditioneel wordt tafelzuur gemaakt via de melkzuurgisting-methode, maar tegenwoordig wordt steeds vaker met azijn ingelegd. Azijn is een zeer betrouwbaar conserveringsmiddel. De eenvoudige inlegmethode wordt vaak gecombineerd met toevoeging van zout en/ of suiker en desgewenst met kruiden. Zoetzuur combineert goed met pittige gerechten.
Wat is azijn eigenlijk
Wanneer vruchtensap gaat gisten, wordt er alcohol gemaakt. En wanneer er bij dit vergiste sap zuurstof komt én de bacterie Acetobacte kan het alcohol transformeren naar azijnzuur. Azijn kan ook gemaakt worden van graan bier, aardappels of rijst.
Het is wettelijk geregeld dat azijn een zuurgraad heeft van minimaal 4%. Bij minder dan 4% azijnzuur mag het geen “azijn” meer heten. Men noemt het dan Edik, een milde soort azijn.
Percentage zuur
Werkmaterialen van Aluminium
Gebruik bij het koken zuurbestendig materiaal en gebruik geen aluminium pannen of hulpmiddelen deze zullen verkleuren door de azijn.
Tafelzuur langer houdbaar maken
Wecken is een mooie conserveringstechniek ter aanvulling op inmaken. Door de potten te verhitten dood je niet alleen de micro-organismen in het product maar wordt het potje ook vacuüm getrokken zodat er geen nieuwe organismen bij kunnen komen. Je tafelzuur is nu langer houdbaarheid.
Suiker
Suiker stimuleert de aanmaak van bacteriën en schimmels, maar wanneer het suikergehalte hoger is dan 60-65% heeft suiker dezelfde werking als zout.
Zout
Zout onttrekt vocht, zodat bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.
Zuur
Azijn heeft een goede conserverende werking. Gebruik azijn met een zuurgehalte van 5%. Wijnazijn en appelazijn zijn ook prima te gebruiken en geeft een ander smaak dan gewone tafelazijn. Balsamicoazijn bevat een te laag zuurgehalte en is dus niet geschikt.
Blauw - Groen verkleuring van knoflook
Knoflook bevat Sulfide, dit is een zwavel ion die van nature voorkomen in look soorten zoals knoflook en uien. Het component kan afgebroken worden door enzymen die aanwezig zijn in de knoflook. Bij dit proces reageert het sulfide met het koper dat in de oplossing aanwezig is. En zo ontstaat er kopersulfide die verantwoordelijk is voor een blauwe - groene verkleuring van de knoflook of uien.
De hoeveelheid koper die nodig is, is zeer klein en kan al aanwezig zijn in de knoflook, zout of in een ander ingrediënt.
Je kunt de blauw - groen verkleuring van knoflook of uien in zoet - zuur producten voorkomen, door:
In sommige documentatie wordt aangeven dat de verkleurde knoflook gewoon eetbaar is. Uit voorzorg doe je er beter aan om het te voorkomen en het niet te eten.
Natuurazijn
Natuurazijn, wordt ook wel brandewijnazijn genoemd. Deze witte azijn is neutraal van smaak en gemaakt van suikers en water. Deze natuurazijn is goedkoop en veelzijdig te gebruiken. Ook wordt er natuurazijn gemaakt van biologische rogge en deze heeft de voorkeur bij het inmaken van tafelzuur. De azijn wordt verkocht in diverse supermarkten onder de naam Biologische natuurazijn.
Appelazijn
Appelazijn wordt gemaakt van appels. Appelcider azijn is een oplossing van azijnzuur geproduceerd door de fermentatie van appels en heeft een milde smaak en is goed te gebruiken in de keuken. Aan appelcider zijn diverse gezondheidsaspecten toegeschreven zoals dat het weerstandsverhogend en tegen chronische vermoeidheid zou werken. Appelazijn bevat o.a. cholesterolverlagend pectine, vitaminen en mineralen.
Kruidenazijn
Kruidenazijn wordt verkregen door achteraf aan appelazijn of natuurazijn verse kruiden toe te voegen en deze te laten trekken (maceren). Zodat de azijn de smaak van de gebruikte kruiden opneemt.
Rode en Witte wijnazijn
Rode en Witte wijnazijn hebben hetzelfde, volle karakter van de biologische wijnen waaruit ze gemaakt worden. Rode wijnazijn kan gebruikt worden bij sterke gerechten en marinades. Witte wijnazijn bij bijna alle ander gerechten waarbij azijn nodig is.
Balsamico azijn
Balsamico azijn heeft een laag zuurgehalte en een donkere kleur, dit in tegenstelling met gewone azijn die wit van kleur is. De goedkoper soorten krijgen een toevoeging van karamel om de azijn een donkere kleur te geven. Karamel wordt verkregen door suikerverbranding, wat slecht voor de gezondheid is. Met mate gebruiken dus. Ook op deze goedkopere flesjes Balsamico staat vaak Tradizionale vermeld. Dit is geen indicatie voor kwaliteit maar de prijs is dat wel. Bij de duurdere soorten Balsamico azijn wordt de donkere kleur verkregen door deze 12 jaar of langer in houten vaten te laten rijpen.
Synthetische azijn
Synthetische azijn op basis van synthetisch azijnzuur. (methanol) Gebruik hiervan wordt afgeraden en is slecht voor de gezondheid.
Schoonmaak azijn
Schoonmaak azijn is hetzelfde als Synthetische of kunstazijn. Zoals het woord eigenlijk al zegt is deze alleen te gebruiken in het huishouden. Schoonmaakazijn bevat een zeer hoog zuurgehalte is is niet geschikt voor het gebruik bij voedingsmiddelen.