Waarom steriliseren
Om je producten zoals jam, gelei, chutney, zoet- zuur, piccalilly enz. te conserveren. Door producten te steriliseren dood je in korte tijd alle aanwezige micro-organismen . Alleen goed schoon wassen is niet voldoende, je dient deze ook te steriliseren. Door verhitting worden de bacteriën uitgeschakeld en onschadelijk gemaakt. Er zijn twee verschillende manieren om potten te steriliseren het kan in water en in de oven.
Jampotten steriliseren in de oven
Jampotten met schroefdeksel steriliseren in kokend water
Weckpotten steriliseren in de oven
Weckpotten steriliseren in kokend water
In de vaatwasser
Pasteuriseren is een naar Louis Pasteur (1822-1895), een Franse chemicus en bacterioloog, genoemde methode om vloeibare voedingsmiddelen te conserveren. Door een kortstondige verhitting gedurende 20 minuten bij 80 graden, zorgt dit proces ervoor dat ziektekiemen zoals bacteriën in de voeding zonder de smaak ervan aan te tasten voor een groot deel te doden en tegelijk een langere houdbaarheid te bereiken.
Pasteuriseren is niet hetzelfde als steriliseren. Tijdens het pasteuriseren worden niet alle micro-organismen vernietigd. Er kunnen bacteriesporen achterblijven. De micro-organismen in voedingsmiddelen worden gereduceerd tot een niveau dat de voedingsmiddelen veilig en gezond kunnen worden gebruikt. Bij een lage pH waarde van het product zoals in zoet - zuur, fruit en jam komen deze bacteriesporen niet tot ontwikkelijk. Bij eiwitrijke producten zoals, bonen, vis en vlees zijn kunnen deze bacteriesporen wel aanwezig zijn. Het is belangrijk om dit voedsel minimaal 20 minuten bij hoge temperatuur te verwarmen.
Er zijn verschillende manieren om te pasteuriseren
In een pan met water
In een weckketel