Toegestane meststoffen, minimaal 65% stikstof uit A-meststoffen
U gebruikt alleen toegestane meststoffen, dit zijn A- en B meststoffen. Als u mest gebruikt minimaal 65% van de stikstof uit A-meststoffen zijn.
Naast A- meststoffen mag u B-meststoffen gebruiken. Onder B-meststoffen vallen de meststoffen die in de Verordening zijn genoemd. U kunt de producten vinden in bijlage I van Verordening 889/2008.
C-meststoffen mag u niet gebruiken. Dit zijn meststoffen die niet in de categorieën A- of B-meststoffen vallen. Voorbeelden van C-meststof zijn: meststoffen waarvoor voldoende biologische mest is, zoals pluimveemest. Ook kippenmestkorrels die niet voldoen aan de voorwaarden en gangbare champost (champignonmest) mag u niet gebruiken.
De volgende meststoffen zijn A-meststoffen
In uitzonderlijke gevallen kunt u ontheffing aanvragen voor het percentage A-meststoffen.
Stikstof uit dierlijke mest, maximaal 170 kg per hectare per jaar
U mag maximaal 170 kg stikstof per hectare per jaar uit dierlijke mest gebruiken. Produceert u meer dan 170 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar (bij een te hoge veebezetting) betekent dit dat u al het overschot moet uitrijden op biologische percelen van een ander bedrijf. Dat al uw mest is uitgereden op biologische gronden moet u kunnen aantonen in de administratie.
Natuurgronden
Beheert u natuurgronden waarop een officiële beperking ligt voor de hoeveelheid stikstof per hectare? Dan mag u deze natuurgronden niet volledig meerekenen in de stikstofruimte.
Opslag van mest bij een intermediair
Het is vanaf augustus 2015 toegestaan om biologische mest op te slaan bij een intermediair. Deze regeling is vooralsnog mogelijk tot 31 december 2018. Aan de regeling zitten verschillende administratieve eisen. De formulieren hiervoor vindt u hier.
Veehouders die gebruik willen maken van een intermediair, moeten Skal betalen voor haar toezicht op de intermediair. De intermediair moet door de NVWA erkend zijn. Let op: als veehouder blijft u ervoor verantwoordelijk dat uw biologische mest op biologische grond wordt afgezet.
Biologische mest 100 % afzetten op biologische grond
Als u op zoek bent naar biologische mest of als u nog geen afnemer heeft voor uw overschot aan biologische mest, dan kunt u gebruik maken van de databank van Bionext. Dit is een digitale databank met vraag en aanbod van biologische producten.
Administratie
Tijdens de inspectie gaat de inspecteur na of u heeft voldaan aan de mestregels, u moet hiervoor de administratie klaarleggen.
Digestaat
In het artikel 'regels voor digestaat' vindt u meer informatie over digestaat.