Boekweit is een, eenjarige plant met een holle rechtopgaande, zich meermalen vertakkende, rode stengel. De bladeren zijn driehoekig tot hartvormig en bevinden zich verspreid op de knopen. Het wortelstelsel heeft een sterk vertakkende penwortel.
De bloei begint al in een jong stadium, soms al na zes weken, en gaat dan vijfentwintig tot dertig dagen door. De bloemen zijn in langstelige pluimen gegroepeerd, wit tot roze van kleur. Boekweit kan wel 50 cm - 80 cm hoog worden. Boekweit is een uitstekende g4oenbemeste4 maar trekt ook bijen aan, de bloemen bevatten veel nectar.
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders.
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zaaien volle grond |
Zaaien Buiten
Vanaf half April
30 x 5 cm en een Rijafstand van 35 cm.
Bodem
Arme, liefst wat zurige grond.
Standplaats
Half zonnig tot zonnig
Bloeiperiode
Half mei tot eind augustus
Oogst
augustus tot september.
Wanneer het eerste zaad op de grond valt, het hele gewas afsnijden en in de compost bak verwerken.
Boekweit wordt ook wel pseudo graan genoemd het is geen echt graan maar zaad. Van boekweitzaad wordt vaak meel gemalen, dit meel is voedzaam en is tegelijkertijd licht verteerbaar. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium, koper, kalium, fosfor, flavonoïden en antioxidanten. Boekweit bevat geen gluten, en past binnen een glutenvrij dieet.
Wanneer men brood wil bakken met boekweitmeel kan deze zonder de gluten niet of nauwelijks rijzen en kan het voor gist of zuurdesem deeg alleen in combinatie met andere glutenrijke meel- of bloemsoorten gebruikt worden.