Lavendel is een meerjarig kruid uit het Middellandse-Zeegebied. De prachtige paarse bloemen verspreiden een heerlijke geur. De struikachtige meerjarige plant is een prachtige aanwinst in uw tuin.
De bloemen worden vooral gebruikt om etherische olie te winnen en voor geurzakjes voor in de linnenkast om motten te weren. Ook worden de bloemen verwerkt in slaapkussentjes.
Aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders.
Zaaiperiode
Vanaf april tot juni
Voorbehandeling
Voorweken en/of Stratificatie.
Zaden 30 minuten in water laten weken en/of 2-3 dagen vooraf te zaaien in de koelkast bewaren.
Zaaien
Verspenen
Verspeen de plantjes in potjes als hun eerste echte blaadjes verschijnen. De Lavendel bloeit vanaf het volgende jaar.
Uitplanten
Na 6 weken buiten uitplanten
Plantafstand
25 x 25 cm.
Standplaats
Zonnig
Bemesting
Geen.
Wel is het raadzaam om bij het planten flink wat kalk door uw grond te mengen. De kalk gaat de zuurtegraad van uw bodem verhogen waardoor lavendel enerzijds goed en mooi zal groeien en anderzijds ook goed zal afharden naar de winter toe. Ideaal is dan ook om in het voor- of najaar, jaarlijks een strooibeurt uit te voeren met kalk. Het is handig om vooraf een pH test uit te voeren. Hiermee meet u de zuurgraad van de grond. (zie item PH meten).
Leem of Kleigrond
Heeft u wat zwaardere leem- of kleigrond, ook dan kan u lavendel aanplanten. Maak de grond goed los en meng hier groencompost doorheen voor een betere structuur van uw grond. Meng er tevens wat Lavagruis of Basaltmeel doorheen om uw bodem permanent luchtiger maken. Ook bij deze grondsoort is geen bemesting nodig. Bij leemgrond kunt u ook kalk toevoegen maar bij kleigrond is er géén kalkgift nodig.
Lavendel in potten
Wanneer u lavendelplanten in potten uitplant dan dient u ze wel één of tweemaal per jaar wat organische meststof te geven. Geef ook regelmatig water.
Planten aankopen
Planten kunnen het hele jaar door aangeplant worden. Het voorjaar maart tot juni geniet hierbij de voorkeur.
Bij aanplanten in de zomerperiode dient u de aarde vochtig te maken alvorens te planten. In de herfstperiode is het vaak nat genoeg en hoeft u geen water te geven.
Snoeien
Eerste snoeibeurt
Augustus - Oktober
Snoei na de bloei, alle uitgebloeide bloemen weg.
Tweede snoeibeurt
Maart
Snoei de plant verder terug. Lavendel behoord tot de houtachtige soorten. Snoei niet te ver terug, blijf tot boven het oude hout. Bij te diep snoeien gaat de lavendel dood.
Stekken
Juli - Augustus
Half verhoute stekken van 7 - 10 cm met hiel (stukje van de hoofdtak). De stekken de eerste winter in een platte bak of in de kas laten overwinteren. Binnen in huis bij slaapkamer temperatuur.
Winterhard
-10 tot -15 graden
Andere soorten
Lavandin, of lavandula x intermedia wordt wat makkelijk kaal van binnen en verdraagt snoei minder goed dan Lavandula angustifolia. Ze zijn ook wat vorstgevoeliger, dus snoei ze in het najaar niet te laat, liefst uiterlijk september, ook al bloeien ze dan nog.
Hulpplant
De geur van Lavendel houdt mieren en bladluis op een afstand.