Rond de zestiende eeuw is de schorseneer vanuit het Middellandse Zeegebied in Nederland geïntroduceerd. Italianen gaven de schorseneer de naam scorza nera wat zwarte adder betekent. In Nederland werd de groenten ook huisvrouwen verdriet genoemd vanwege de kleverige substantie die vrijkomt bij het schillen. Nu weten we dat je de schorseneren ook eerst goed kunt schoon wassen en in de schil kunt koken om ze daarna te pellen.
Schorseneren behoren tot een van de vergeten groenten.
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zaaien volle grond |
Voorbereiding
Maak de grond tot 30 cm diep goed los.
Bemesting
Wij gaan er van uit dat u tussen november en maart een basisbemesting heeft toegepast. Zie bemestingsplan voor zandgrond)
Mocht u dit nog niet hebben gedaan dan kunt u na het opkomen van de plantjes compost boven op de grond bij de plantjes leggen niet onderwerken.
Zaaien Volle grond
Zaai afstand 10 cm in de rij en 25 cm tussen de rij.
Zaai diepte 1,5-2 cm.
Vochtgehalte
zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft hiermee voorkomt u verhouting van de wortels. U kunt dit bewerkstelligen door zodra de plantjes opkomen een mulch laag aan te brengen om uitdroging van de bodem te voorkomen.
Oogsten
Laat de wortels zolang mogelijk in de grond zitten en oogst de wortels pas wanneer u deze wilt gaan eten. Oogsten kan vanaf oktober tot in het voorjaar.