Platte peterselie en krulpeterselie horen beiden tot dezelfde familie.
Wat zijn de verschillen:
Platte peterselie:
Oorspronkelijk is platte peterselie afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee. Spanjaarden en Italianen gebruiken dan ook deze variant in hun gerechten. Maar ook in Nederland verkiezen de meeste koks de platte peterselie vanwege de aromatische smaak en gebruiken ze de krulpeterselie vaak alleen voor garnering. Een andere naam voor platte peterselie is bladpeterselie. Van platte peterselie zijn de blaadjes gladder en lichter van kleur en lijkt op het blad van selderij. Platte peterselie heeft een hoger water gehalte dan krulpeterselie. Ook het gehalte aan etherische oliën ligt hoger waardoor de smaak is aromatischer is dan de krulpeterselie. Bladpeterselie kan meegekookt worden bij bereiding van o.a soepen en sausen.
Krulpeterselie:
Van krulpeterselie zijn de blaadjes gekroesd en donker groen van kleur. Krulpeterselie heeft een lager watergehalte dan platte peterselie, daardoor is het blad harder. Krulpeterselie wordt het meeste gebruikt als garnering.
Peterselie is een tweejarige plant
Peterselie wordt als waardplant gebruikt door rupsen van de boksbaardvlinder.
peterselie moskrul is een geurend kruid wat zowel gegeten kan worden en ter decoratie bij gerechten wordt gebruikt. | 1 gram . Prijs € 1.00 Tijdelijk niet op voorraad! |
Platte peterselie is familie van de krulpeterselie. Een aromatisch kruid voor soepen en sausen. | 1 gram . Prijs € 1.00 |
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zaaien onder glas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaaien volle grond | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Planten in volle grond |
Voorbehandeling stratificatie
De peterselie zaden zijn lastig te ontkiemen omdat de zaden beschermd worden door een vlieslaag. Daardoor hebben de zaden een voorbehandeling nodig. Ga als volgt te werk:
Peterselie zaden hebben een koude periode nodig van 30 dagen bij een temperatuur van 4 graden (koelkast). Dit om het ontkiemen te versnellen. Daarna 24 uur voorweken in lauw water.
Peterseliezaden hebben een lang kiemproces. Een constante dag en nacht temperatuur tussen de 15 en 20 graden is hiervoor belangrijk. Te grote temperatuurschommelingen kan het kiemproces vertragen of zelfs laten mislukken. Laat de zaden niet uitdrogen.
Zaaien onder glas
Februari
In perspotjes gebruik 10 tot 20 zaden per potje. Wanneer de plantjes 5 cm hoog zijn kun je deze als een polletje buiten uitplanten. Plantafstand 15x20 cm
Zaaien buiten
Van maart tot juni
4 zaden om de 20 cm zaaien.
Niet uit dunnen, peterselieplanten kunnen daar niet goed tegen.
Afstand: 15x20 cm.
Bemestingsplan zandgrond
Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)
Geef in april 3 gram Innogreen Eco groei 8-3-8-2MgO of Monterra malt 4,5-2,5-8 per polletje.
Geef in augustus nogmaals een tweede gift.
Standplaats
Halfschaduw.
Gebruik een insectennet tijdens de gehele groeiperiode om luizen te voorkomen die het geel - rood verkleuringsvirus veroorzaken, tegen wortelvlieg en je zaden niet als vogelvoer dienen. Omdat de zaden bloot liggen en dus snel kunnen uitdrogen dien je de zaden goed vochtig houden.
Oogsten
Wanneer je de peterselie niet te kort af knipt groeit deze steeds opnieuw aan en kun je tot aan de vorst oogsten.
Te vermijden combinaties
Selderij sla en uien.