De plant heeft dikke bladstelen en grote bladeren. Er zijn rassen met rode- en met groene stelen. Voor de verse markt worden alleen rassen met rode stelen geteeld, waarvan Frambozenrood de meest donkerrode kleur heeft. Voor de conservenindustrie wordt het ras Goliath geteeld dat groene stelen heeft, omdat de industrie geen gekleurde moes wil produceren.
Niet leverbaar.
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zaaien onder glas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaaien volle grond | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Planten in volle grond |
Voorbehandeling
Kiem de zaden 8 uur voor in lauw water.
Voorzaaien
Half februari binnen of onder glas bij 18 - 25 graden.
Per potje 2 zaadjes planten, een halve centimeter diep en 5 centimeter uit elkaar.
Na opkomst de zaailingen verder laten groeien bij een lagere temperatuur (ongeveer 15 °C).
Na 8 weken uitdunnen, laat in elke pot alleen het sterkste plantje staan.
Volle grond
U kunt zaaien vanaf april tot eind mei. De grond temperatuur dient minimaal 18 graden te zijn. Zaai de zaden ongeveer een halve centimeter diep, en op een plantafstand van 10 tot 15 centimeter. Zodra de plantjes groot genoeg zijn (als de eerste echte blaadjes zijn verschenen) uitdunnen naar 25 centimeter. Laat alleen de sterkste planten staan.
Rabarber is weliswaar niet zaadvast maar zelf zaaien levert meestal wel voldoende planten op met een lekkere, zoete smaak. Kies pas na het tweede jaar de lekkerste en definitieve planten uit en verwijder de planten met een minder zoete smaak.
Uitplanten
Half mei na de ijsheiligen op de definitieve plek uitplanten. De stekken zijn nu ongeveer 15 cm hoog
Werk na het uitplanten wat bloed en beendermeel door de grond.
Plantafstand
90 cm x 90 cm.
Standplaats
Op een beschutte, zonnige plek
Bemesting voor rabarber
Geef de plant op het einde van de herfst compost uit eigen bak. Dit helpt om het vocht beter vast te houden en de bodemstructuur in stand te houden, zodat de voedingsstoffen direct beschikbaar zijn voor de plant. Zorg dat de kronen vrij blijven en bedek deze niet met compost want dan kan de plant gaan rotten.
Verspreid de compost dus rond de plant. Gebruik nooit verse compost, want dan kan de plant verbranden.
Oogst
Het eerste jaar wordt er van de nieuwe planten niet geoogst, de jaren daarop kan vanaf april tot augustus geoogst worden. Oogst nooit meer dan de helft van de stengels, en laat de kleine blaadjes die van binnenuit opnieuw aangroeien aan de rabarberplant zitten.
Oxaalzuur
Na 21 juni is het beter om niet meer te oogsten, zodat de plant krachten op kan doen voor de oogst van volgend jaar. Ook het gehalte van oxaalzuur gaat dan hoger worden. Deze zorgt ervoor dat calcium minder goed wordt opgenomen in het menselijk lichaam.
Wat is eetbaar
Van de rabarber eet je alleen de stelen, de bladeren worden niet gegeten want deze zijn giftig. Wel kunnen de bladeren op de composthoop.
Vermeerderen
Wanneer de bladeren zijn afgestorven dan kun je rabarber vermeerderen. Dit is meestal rond oktober – november.
Om rabarberplanten te splitsen, graaf je eerst de grond 15 centimeter rond het hart uit. Met de spade kun je nu de plant en stukken hakken of je kunt de plant d.m.v scheuren opsplitsen. Elk stuk moet een deel van de wortel bevatten en drie zichtbare knopen hebben.
Na het verdelen laat je de snijwonden een paar dagen opdrogen. Het plantgat moet zo’n 60 centimeter breed en diep zijn. Vul hem op met een goed verrijkte aarde. Het eerste jaar niet oogsten.
Teeltzorgen het hele jaar rond
Teeltplan
Rabarber iedere 8 jaar op een ander zaaibed kweken.
Wortelaaltjes hebben een uitgebreide waardplantenreeks. . Lees meer
Wortelknobbelaaltjes zorgen voor verdikkingen op de wortels.. Lees meer
Wortellesieaaltjes kunnen op een groot aantal planten leven. Voor aardbeien is het de gevaarlijkste aaltjessoort. . Lees meer
100 gram verse onbereide rabarber bevat gemiddeld:
twee gram koolhydraten, 0,5 g eiwit en 0,1 g vet. Verder aan mineralen 300 mg kalium, 40 mg calcium, 0,5 mg ijzer en aan vitamines 0,05 mg B1, 0,02 mg B2 en 10 mg C. De energiewaarde van 100 g is 46 kJ.