De knollen lijken op kleine dunne aardappels, maar met een puntig uiteinde. Dit zonnewortel is familie van de aardpeer en de zonnebloem. De plant zal in het najaar bloemen vormen die op mini-zonnebloem lijken. Na de winter gaan de knollen opnieuw uitlopen en nieuwe scheuten vormen en ontstaat er een nieuwe plant.
Deze soort zonnewortel vormt al vanaf de knolbasis opvallend dikke knollen en geeft een zeer hoge opbrengst.
De plant is winterhard maar de bovengrondse delen van de plant vriezen volledig af. Laat de knollen gewoon ‘s winters in de grond zitten of kuil ze op in vochtig zand, naar directe behoefte rooien.
De plant verspreidt zich makkelijk door de tuin, geef ze een beperkte ruimte d.m.v. worteldoek of rooi in het voorjaar nauwkeurig.
Je kan de knollen rauw eten, geraspt met vinaigrette, of bereiden zoals aardappelen. Alle recepten van de Aardperen zijn op de Zonnewortel van toepassing.
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Planten in volle grond | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Oogsten volle grond |
De pootknollen worden in maart-april gepoot op een afstand van ca.75 cm. De plant kan makkelijk tot 2 meter hoog worden. Planten in pot kunnen heel het jaar geplant worden.
Oogsten
November - februari.
Wanneer het loof is afgestorven. Probeer alle knollen op te graven, zo heb je het jaar erop amper spontaan uitschietende zonnewortels. De geoogste zonnewortels bewaar je door ze in te kuilen of af te dekken met aarde.
Culinair
De zonnewortel kan zowel rauw, gekookt of gebakken gegeten worden en smaakt licht zoet en nootachtig. Zonnewortels kunnen als zoetstof gebruikt worden bij suikervrije diëten voor onder andere diabetici, aangezien ze de suikerspiegel niet beïnvloeden.