De Aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalemese Artisjok genoemd en is een vergeten wortelgroente die door de aardappel verdreven is. De Franse naam Poirre du Terre, wat Peer van de Aarde betekent, werd in Nederland al snel veranderd in Aardpeer.
Deze plant heeft vele voordelen in een permacultuursysteem.
Aardperen kunnen voor minimaal drie doeleinden worden geplant:
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Planten in volle grond | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Oogsten volle grond |
Kweken van aardpeer
De aardpeer is een sterke winterharde plant die zeer eenvoudig te kweken is. De Aardpeer kan wel 2 meter hoog worden en krijgt in het late najaar prachtige gele kleine bloemen. Het is een vaste plant die eenmaal gesetteld zich gewoon voortwoekert. Eenmaal een aardpeer in de tuin, altijd een aardpeer. De aardpeer is familie van de Zonnebloem.
Plantperiode
Maart
Zet deze in een driehoek met iedere zijde van 50 cm en 10 cm diep. Op het einde van het jaar heb je een flinke plant.
Of
Zet de knollen aan de rand van uw groentetuin zodat deze als windscherm gebruikt kan worden. Omdat de plant heel hoog wordt geeft deze ook schaduw. Halverwege het groeiseizoen kunt u de plant indien gewenst voor de helft terug snoeien.
Bemesting en bodem
Teveel mest bevordert de bladgroei en gaat ten koste van de opbrengst aan knollen. Aardperen hebben weinig bemesting nodig en groeien ook op een schrale bodem. Aardperen hebben een gunstig effect op de structuur van de bodem, de grond wordt er losser door.
Oogsten
De knollen kunnen vanaf november geoogst worden en tijdens de vorst gewoon kunnen deze in de grond blijven zitten. Ook zware vorst is geen probleem, Je kunt de knollen beter laat oogsten dan vroeg. Wanneer je te vroeg oogst, zijn de knollen kleiner en minder zoet.
Vermeerderen
Omdat de Aardpeer de neiging heeft tot woekeren is het vermeerderen eigenlijk nooit een probleem wanneer de aardpeer eenmaal in de tuin staat. Een stukje uit de grond halen en gewoon scheuren. De beste tijd hiervoor is in het voorjaar, wanneer het loof nog heel klein is.
Gebruik
De knollen worden in de schil, 20 minuten gekookt en na het koken kan de schil verwijderd worden maar dit hoeft niet persé. Daarna kunnen ze nog gebakken worden net als met aardappelen.
Smaak
De Aardpeer heeft een zachte zoete smaak. Net al de aardappel is de smaak eenvoudig te beïnvloeden door er van alles mee te doen of de aardpeer in gerechten te verwerken.
Gezondheid
De aardpeer is heel goed voor suikerpatienten. Dit omdat de plant inuline opslaat in de aardperen. Ook bevat de aardpeer zo goed als geen glucose. Aardpeer heeft een laxerende werking.
Voedingswaarde
Per 100g.: 311kJ/74 kcal; 16 g koolhydraten, 2,5 g eiwit; 0,4 vet; 10 mg calcium; 3,7 mg ijzer; 4 mg vitamine C.