Hysop wordt ook wel Hyssop genoemd.
De plant komt oorspronkelijk uit Perzië. De Perzen gebruikten de extracten van de plant om er hun huid een warme kleur mee te geven. In de 16e eeuw kwam de plant pas naar Europa.
In de Bijbel wordt gesproken over de zuiverende werking en het gebruik bij rituele handelingen van Hysop vandaar de bijnaam heilig kruid. Hysop is dan ook al een lang gebruikt kruid.
Hysop wordt tussen de 30 en 60 cm hoog en behoord tot de lipbloemige. En heeft naast een prachtige decoratieve waarde een geneeskrachtige werking. De Hysop bloeit met prachtig paars/blauw bloemetjes.
Hulpplant
Slakken worden op afstand gehouden door Hysopplanten.
Hysop planten tussen koolgewassen houdt het koolwitje op afstand.
In de nabijheid van druiven kan Hysop de aantasting door schimmels tegengaan.
Aantrekkelijk voor bijen en hommels.
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zaaien onder glas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Planten in volle grond |
Zaaien
Maart - april
Verspenen
Wanneer de zaailingen ongeveer 5 cm hoog zijn dan kun je deze verspenen in een grotere pot.
Buiten uitplanten
half mei
Meng wat grint door de aarde voor een goede afwatering en voeg wat kalk toe.
Geen mest geven.
Ph waarde 6.7 tot 7.5.
Vermeerderen
Hysop kun je eenvoudig stekken in mei of juni.
Wat oudere planten kun je ook scheuren. De Hysop plantjes worden meestal maar een paar jaar oud en moeten daarom regelmatig vervangen worden.
Standplaats
Zonnig.
Bloei periode
Juni/ september.
Snoeien
Voorjaar
De Hysop moet regelmatig worden gesnoeid. De plant krijgt anders veel houtachtige takken, die uiteindelijk uit elkaar gaan scheuren. De plant bloeit dat zelfde jaar nog op het eenjarige hout en is wat groei en snoei wijze vergelijkbaar met Lavendel.
Oogst
Voor de plant in bloei komt de jonge blaadjes.
Winterhard
Wel is het raadzaam om bij strenge vorst af te dekken.
Bereiding in de keuken
Hysop heeft een licht bittere, munt achtige smaak en wordt gebruikt in vlees, kip gerechten en in soepen. ook in salades worden de fijn gehakte blaadjes gebruikt.
Gebruik er niet te veel van Hysop want deze is snel overheersend. De bloemetjes zijn ook eetbaar leg deze in een suikersiroop of roer deze door een cake beslag.
Langdurig of gebruik in grote mate is af te raden omdat de werking op het lichaam vrij sterk is.
Niet gebruiken tijdens zwangerschap, borstvoeding, hoge bloeddruk, epilepsie en kinderen jonger dan 2 jaar.