De mungboon (Vigna radiata) is een opgaande, bossige, kruidachtige eenjarig plant met 15-90 cm lange stengels. De stengels en de bladeren zijn bezet met lange, afstaande ruwe haren. De steunblaadjes zijn eirond en kort en breed toegespitst. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, tot 7 cm lang gesteeld en geveerd in drie deelblaadjes. De deelblaadjes zijn kortgesteeld, eirond, lopen uit in een korte punt en zijn 5-10 cm lang en 4–7 cm lang. Ook in de bladoksels van de deelblaadjes bevinden zich weer steunblaadjes, deze zijn klein en smal-lancetvormig tot priemvormig.
De bloemen groeien in compacte, bladokselstandige of eindstandige trossen. De bloemkroon is groenig-geel of roze en circa 1,3 cm lang. De vruchten horizontaal staande of hangende groene, grijze of bruine, iets afgeplatte, 4-10 × 0,4-0,7 cm grote peulen die bezet zijn met afstaande, rossige, ruwe haren.
De peulen bevatten zes tot vijftien olijfgroene, soms gele of bijna zwarte, afgeronde of onregelmatig tonvomige, tot 6 mm lange zaden met een witte, ovale of streepvormige navel met een smalle, zwarte rand.
De jonge peulen en zaden worden gekookt als groente of verwerkt in soepen. De mungboon wordt vaak geprefereerd boven andere boonsoorten, omdat hij lichter verteerbaar is en minder winderigheidveroorzaakt. In India maalt men gedroogde zaden tot meel, waarvan gekruid platbrood wordt gebakken. Ook wordt er in India het traditionele gerecht "dahl" van gemaakt, een soort kruidige bonenbrij. In Indonesië eet men de "kacang hijau" (groene boon) als een soort pap met kokosmelk en palmsuiker.
In de Chinese keuken worden de kiemen, bekend als taugé, gebruikt als groenten. Taugé wordt geproduceerd door de zaden in water te weken en in het donker te laten ontkiemen. Het smaakt kruidig-nootachtig en bevat veel vitamine C.
De mungboon stamt uit India en wordt vooral in (sub)tropisch Azië, Oost-Afrika en in de Caraïben verbouwd tot op hoogtes van 2000 meter.
Bron: Wikipedia
Het kweken van taugé
Of gebruik een speciale kiempot. Dit werkt een stuk makkelijker maar is zeker geen must.
Zie item: voeding en gezondheid (kiemgroenten)
Mungbonen koken
Wanneer je mungbonen wilt koken voor soepen, pasta,s en stoofschotels ga je als volgt te werk:
Allergie informatie:
Mungbonen kunnen sporen van Soja bevatten.
Taugé is voor veganisten een belangrijke bron van eiwiten. In taugé zitten veel mineralen en vitaminen. Taugé is vooral rijk aan ijzer en calcium. En vitaminen A en C en bevat ook enkele vitaminen uit het B - complex.
Energie | 347 kcal (1453 kJ) |
Vet | 1.2 gram |
Vet verzadigd | 0.4 gram |
Vet enkelvoudig onverzadigd | 0.16 gram |
Vet meervoudig onverzadigd | 0.38 gram |
Koolhydraten | 46.3 gram |
Suikers | 0 gram |
Voedingsvezel | 16.3 gram |
Eiwit | 23.8 gram |
Natrium | 0.0015 gram |
Zout | 0 gram |
Kalium | 1246 milligram |
Calcium | 132 milligram |
Fosfor | 0.0367 milligram |
Magnesium | 0.0189 milligram |
IJzer | 6.7 milligram |