Tijm is een veelzijdig keukenkruid en trekt veel bijen en andere nuttige insecten en het heeft daarnaast ook geneeskrachtige eigenschappen. Je kunt het makkelijk zelf kweken en in de tuin houden. Tijm is een aromatische, altijd groen blijvende halfheester.
Aantrekkelijk voor bijen en hommels.
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zaaien onder glas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Oogsten onder glas |
Zaaien
vanaf maart t/m april
In de kas of binneshuis.
Volle grond zaaien
april t/m juni
Eén keer verspenen en vervolgens uitplanten zodra de plantjes hanteerbaar zijn.
Uitplanten
Mei
op ca. 30 cm. onderlinge afstand.
Bodem
De grond moet goed water doorlatend zijn.
Bemesting
Geef wat extra kalk.
Winter
Tijm is vorstgevoelig, hierdoor moet de tijm bij strenge winters wat beschermd worden.
oogst
Men oogst de stengeltoppen met blaadjes.
Gebruik
Tijm kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden in o.a. vleesgerechten, sauzen, soepen en salades.
Aan tijm worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Bij hoest en verkoudheid. Zo zou tijmsiroop of tijm samen met honing, keelpijn en hoest kunnen verzachten.