De paprika wordt gekweekt in verschillende kleurvariaties. Rood, geel, oranje en groen zijn de bekendste kleuren. Maar er zijn ook witte, paarse, lila, mintgroene en bruine paprika's. De meeste paprika's die in Nederland geteeld worden zijn min of meer vierkant, ook wel blokpaprika genoemd.
Punt paprika's zijn langwerpig van vorm.
Er zijn puntpaprika’s met rode, gele en oranje kleuren die zeer zoet van smaak zijn.
Daarnaast is er ook nog een kleinere variant, de snack paprika. Welke in rood en oranje kleur verkrijgbaar is.
Tijdens het rijpen verandert de kleur en de smaak van de paprika. Rijpe paprika's zijn zoet, terwijl onrijpe paprika's die gewoon eetbaar zijn, eerder kruidig met een bittertje hebben.
In de reguliere landbouw wordt er voor het kweken van paprika’s veel gif gebruikt. Paprika’s behoren tot de groenten waar de meeste bestrijdingsmiddelen voor worden gebruikt. Eet dus bij voorkeur je eigen gekweekte biologische paprika’s of kies in de winkel voor een biologische paprika.
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zaaien onder glas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Oogsten onder glas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Planten in volle grond | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Oogsten volle grond |
Zaaien paprika
Begin Februari
Verpotten
Pusztagold en Charleston paprika’s
Wanneer je paprika’s buiten in een pot wilt kweken plant dan de opgekweekte stek over in een emmer waarin aan één zijkant, 2 cm vanaf de bodem een gaatje geboord is, zodat het overtollige water uit de emmer kan lopen. Gebruik een biologische potgrond of tuinaarde verrijkt met compost en strooi er wat organische of plantaardige mestkorrels bij, maar ben niet te scheutig. Zet de planten in mei pas na de ijsheiligen buiten. Kies voor de Pusztagold en Charleston een zonnig, warme en beschutte plaats buiten in emmers of volle grond of laat deze in de kas staan.
Plaats naast de paprika een tonkinstok en bind de plant eraan vast. De planten worden niet zo groot, maar de planten hebben een dunne hoofdstam die snel omvalt bij een zware oogst aan de takken. Bij een goede oogst kunnen er 4 tot 8 paprika's per plant geoogst worden.
Snack paprika
Snack paprika,s dien je in de kas op te kweken, liefst in de volle grond maar in potten kan. De opbrengst is dan wel lager, bedenk ook dat de potten snel uitdrogen.
Bemestingsplan Zandgrond
Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)
Geef in mei bij aanplant Innogreen Eco Groei 8-3-8 +2MgO in 1 gift van 10 gram per plant. Geef in augustus nogmaals een tweede gift van 10 gram per plant.
Wanneer de planten in potten staan geeft u in dezelfde periode 15 gram per plant.
Bevruchting
Paprika's zijn tweeslachtig, zowel een mannetje als een vrouwtje in 1 bloem en het zijn zelfbestuivers. Om er in de kas voor te zorgen dat de bevruchting plaatsvindt, moet het stuifmeel loslaten en op de stamper vallen. Daarom tikken we elke dag even tegen de stok die aan de plant vast zit, zo laat het stuifmeel los. Bij buitenteelt is dat niet nodig, daar zorgt de wind voor het bewegen van de plant en wordt er ook bestoven door insecten.
Oogsten en bewaren
Knip de paprika’s met een schaartje los van het steeltje. Bewaar deze op een koele plaats bij 12 tot 15 graden maar niet in de koelkast. Invriezen kan ook. Eerst wassen, schoon maken en in stukjes snijden. In bakjes of diepvries zakjes verpakken. De paprika is nu te gebruiken in soepen, sausen en pasta,s. In de vriezer zijn paprika’s ongeveer 12 maanden houdbaar.
Te vermijden combinaties
Koolrabi en radijs.
Botrytis is een wondparasiet. Kenmerkend is het wit-grijze schimmelpluis op de rottende vruchten aan de plant. . Lees meer
Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting van planten waarbij op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis gevormd wordt.. Lees meer
Valse Meeldauw De aantasting is te herkennen aan het witte schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Aan de bovenkant van het blad zie je onregelmatige geelgroene tot purperrode vlekken. De aangetaste bladeren vallen af. Valse meeldauw komt voor op o.a: sla en komkommer.. Lees meer
De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. . Lees meer |
Rupsen in de tuin. Lees meer
Spint leeft aan de onderkant van vooral oudere bladeren. . Lees meer
Tripsen worden ook wel franjevleugeligen of donderbeestjes genoemd. De naam verwijst naar de vier van franje voorziene vleugels en de andere naam op hun vliegactiviteit bij warm broeierig weer. Ze zijn maximaal enkele mm groot. . Lees meer
Op andijvie kunnen twee soorten wortelluizen voorkomen, namelijkeen wollige en een niet-wollige wortelluis.. Lees meer
Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken. Groenten die voor een groentenatjar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool, courgette en komkommer.. Lees meer |