De aardappel is een plant die ondergronds knollen maakt met een energievoorraad in de vorm van zetmeel. Het zetmeel wordt bewaard in voor de mens eetbare knollen.
De aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais.
De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is in veel Europese landen sinds de 16e eeuw een van de basisvoedingsmiddelen.
Niet leverbaar.
Bewaren en voorkiemen
Pootperiode
De pootperiode is afhankelijk van de weersomstandigheden en de geografische ligging van u woonplaats.
Frieslander: Vroege aardappel: begin april
Twinner: Vroege aardappel: begin april
Connect: Midden/ laat aardappel: half tot eind april
Allouette: Midden/ laat aardappel: half tot eind april
Bemestingsplan zandgrond
Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)
Vroeg ras begin april
Bodem vooraf goed loswerken. Direct na het poten kunt u per 5m2 de volgende bemesting toepassen.
100 gram Innogreen Eco Groei (8-3-8 -2MgO) of Monterra malt 4,4-2,5-8
Kaliumgift direct bij poten: Vinassekali 300 gram per 5 m2. Of wanneer u liever patentkali gebruikt dan 200 gram pas in half mei.
Midden en Laat ras rond eind april
Bodem vooraf goed loswerken. Direct na het poten kunt u per 5m2 de volgende bemesting toepassen.
Geen voedingskorrel.
Kaliumgift: Let wel op dat je vinassekali en patentkali in een verschillende periode geeft omdat vinasse langzaamwerkend is en patentkali snelwerkend is.
Vinassekali geef je half mei 300 gram in een gift. Wil je liever patentkali geven dan geef je deze in twee giften nl: half mei 100 gram en half augustus nogmaals 100 gram.
Plantdiepte en regelafstand
Een handigheidje is om een bollenplanter te gebruiken.
Bij de maat 35/55 poot je de aardappelen 20 cm diep. Afstand tussen de rij 40 cm in de rij 70 cm tussen de rij.
Bij de maat 28/35 cm poot je de aardappelen 15 cm diep. Afstand in de rij 30 cm en tussen de rij 60 cm.
Aanaarden
Wanneer de aardappel bijna boven de grond is gekomen moeten ze ‘aangeaard’ worden. Dit betekent een bergje grond op de aardappelen schuiven waardoor zogenaamde ruggen ontstaan. Dit aanaarden kan men na 14 dagen herhalen om voldoende grond op de rug te krijgen, om zo het eventueel groen worden van de knol te voorkomen.
Wanneer u aardappelen teelt op zandgrond, kunt u ook gewoon een vlak bed gebruiken zonder ruggen. Zo kan de wind goed tussen de planten door waaien, zodat de plant beter kan drogen en er minder last van phytophthora kan ontstaan. Maar het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. De een zweert bij de telen op ruggen terwijl een ander liever vlak teelt.
De groeiperiode
Vooral in het begin van de groeiperiode moet de grond tamelijk vochtig zijn. Tijdens de groeiperiode is er kans op phytophthora. Dit is een hardnekkige schimmelziekte, te herkennen aan bruinzwarte vlekken op het blad. Phytophthora ontstaat tijdens natte regenachtige periodes. Tijdens droog en warm weer droogt de schimmel op maar hij verdwijnt niet waardoor hij later weer de kop op kan steken.
Oogsten
Het tijdstip van rooien is van verschillende omstandigheden afhankelijk.
Indicatie oogstperiode
Laat pas gerooide aardappelen nog één à twee weken liggen om na te laten rijpen alvorens men ze gaat eten, dit komt de smaak ten goede.
Bedenk ook dat aardappelloof niet op de compostbak thuis hoort.
Bewaren
De aardappelen koel en droog opslaan bij een temperatuur van 5 tot 7 graden Celsius. Om spruitvorming te voorkomen kun je enkele uien tussen de aardappelen bewaren. Deze scheiden namelijk een gas af, wat de kan op spruitvorming vermindert.
Phytophthora
Actieve phytophthora sporen zijn te herkennen aan wit schimmelpluis op de randen van het blad, aan de onderkant. Die vooral onder vochtige omstandigheden goed te zien zijn. Als er behoorlijke phytophthora aantasting in het loof komt, dan moet worden voorkomen dat de phytophthora sporen naar de knollen toe spoelen tijdens bijvoorbeeld een flinke regenbui.Verwijder dan het loof.
Gelukkig is er een oplossing gekomen, door de komst van nieuwe rassen, welke redelijk resistent zijn tegen deze schimmel ziekte.
Oogsten bij Phytophthora
Als er sprake is van aantasting van phytophthora vlak voor de oogstperiode en het loof is nog niet afgestorven, dan het loof 10 cm boven de grond afknippen en afvoeren (niet op de compostbak). Laat de aardappelen nog 14 dagen in de grond zitten. Zo wordt de schil harder en wordt extra uitdroging en beschadiging voorkomen.
Frieslander
Twinner
Dit relatief nieuwe biologische aardappelras is NAK en SKAL gecertificeerd
Connect
Alouette
Opmerking
Veel aardappelrassen zijn door de mens onvruchtbaar gemaakt, Nadeel hiervan is dat de plant geen natuurlijke weerstand meer heeft tegen ziektes.
Zeker voor de hobby tuinder is het beter om aardappelrassen telen die van nature resistent zijn voor ziektes zoals Phytophthora.
Wij vinden het juist fascinerend dat de natuur het zo heeft geregeld dat de plant zich na bevruchting kan afsluiten voor infecties.
Waarom zou je tegen de natuur ingaan door rassen aan te schaffen die juist Phytophthora gevoelig zijn. Hierdoor kunnen hele oogsten verloren gaan en moet er door agrariërs veelvuldig gespoten worden.
Wees daarom verstandig en Kies verstandig.
Compostextract (Overgenomen uit het Handboek Ecologisch tuinieren van Velt)
Waterige extracten van diverse soorten mest: kippen, varkens, geiten, runder en paardenmest, aardwormencompost. Champost, gecomposteerde druivenpulp, groencompost en GFT compost. Rijpe composten zouden het meest geschikt zijn.
Samenstelling
De samenstelling van elke composthoop verschilt. Het extract wat je eruit haalt is verschillend. Deze extracten bevatten nuttige micro-organismen die een natuurlijke buffer zijn tegen belagers.
Toepassing
Compostextract kan verschillende bladschimmels met succes onderdrukken.
Overal stelt men een vermindering van de aantasting vast, soms zelf tot 100%.
één van de verklaringen is dat het extract de sporenkieming van de schimmels verhindert.
Recept:
De extracten worden bereid bij 15-25 ÌŠC door het compost minstens 1 week enmaximaal 2 weken in koudwater te laten weken. Hiervoor neem je een verhouding van 2 litercompost (ongeveer 1,4 kg) op 10 liter water.
Het mengsel dagelijks goed door elkaar roeren.
Na deze periode zeef je het mengsel door een linnen of katoenen doek.
Dit extract, kan je onverdund over de aardappelen, tomaten en komkommers vernevelen in een dosis van 1-1,5 liter per 10 m2.
Jonge slaplantjes kunnen tevens voor het uitplanten in het extract worden gedipt.
Als preventie maatregel tegen schimmelziekten lijkt dit extract zeker een aanrader.
Bruinrot . Lees meer
Netschurft bij aardappelen wordt veroorzaakt door een bacterie die te herkennen is aan de tekening op de aardappel.. Lees meer
Phytopthora is een van de bekenste aardappelziektes.. Lees meer
Verwelkingsziekte VERTICILLIUM ALBO-ATRUM De schimmels van deze vaatziekte dringen de plant binnen via de wortels of via de stolonen. Aangetaste planten blijven achter in de groei. In het rhizoom is een verkleuring in de vaatbundels zichtbaar. De aangetaste planten gaan slap hangen. In een later stadium kruipt de plant als het ware in de grond en de vruchten die er nog aan komen zijn klein en . Lees meer
Zwartbenigheid bij aardappelen . Lees meer
![]() | De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. . Lees meer |
![]() | De coloradokever is een belangrijke plaag voor de aardappelplant, met name de larven ervan zijn erg vraatzuchtig en kunnen aardappelvelden geheel ontbladeren.. Lees meer |
Wortelknobbelaaltjes zorgen voor verdikkingen op de wortels.. Lees meer
De ongevleugelde zevenbladluis (Cavariella aegopodii) is een lichtgroene luis die zuigt aan het loof van de wortelen. De luis kan drager zijn van het pastinakengeelvlek- virus en van het roodbladigheidsvirus. . Lees meer
Net als rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten. Aardappels bevatten ook vitamine B6 en vezels.
Gemiddelde voedingswaarden van aardappels (zoals vermeld op de verpakking), bereid volgens de algemene bereidingswijze:
Voedingswaarde Energie Vetten - waarvan verzadigde vetzuren Koolhydraten - waarvan suikers Vezels Eiwitten Zout |
per 100 g kJ 362, kcal 86 0,4 g 0,1 g 17,9 g 0,4 g 1,5 g 1,7 g < 0,1 g |