Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof.
Andijvie kan gekookt gegeten worden of in een stamppot.
Het gele malse hart kan ook gebruikt worden in een salade.
Teeltabel | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zaaien onder glas | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaaien volle grond |
Andijvie is meestal een nateelt van spinazie, vroege wortelen of erwten, alleen gezaaid in de lente is het een hoofdteelt.
Zaaiafstand
Zaai 2,5 tot 5 cm uit elkaar en uitdunnen op 15 tot 25 cm. Laat 45 cm tussen de rijen.
Plantafstand
Gekochte planten na aankoop uitplanten, hanteer een plantafstand van 40 cm tussen de rijen en 30 cm tussen de planten.
Wegval na het planten
Vooral in de zomer- en herfstteelt komt het voor dat zo'n 10 dagen na het uitplanten planten slap gaan worden en soms wegvallen. Soms vindt er hergroei plaats. Bij de oogsten blijken deze planten nog lang niet volgroeid te zijn. Bij het doorsnijden van slap wordende plantjes blijkt het hart van de stengel bruin verkleurd is. De vermoedelijke oorzaak is te vinden in een tijdelijk te sterke verdamping van vocht, waardoor het hart van de plant wordt drooggetrokken. Soms kan men op zo'n drooggetrokken plek ook een zwakteschimmel (Pythium) aantreffen. In dat geval sterft de plant af.
De bestrijding hiertegen moet gezocht worden in het voorkomen van grote verdampingspieken en het goed afharden van de plant vóór het uitplanten.
Nadat de planten een week buiten hebben gestaan, waarbij deze voldoende water hebben gehad zijn ze voldoende afgehard om te worden uitgeplant.
Bemestingsplan Zandgrond
Wij gaan er van uit dat er tussen november en maart een basisbemesting heeft plaatsgevonden. (Zie voor uitleg in de paarse balk bij item ecologisch tuinieren-bodem-bemestingsplan)
Bij aanplant per plantje 10 gram Innogreen Eco groei 8-3-8-2MgO. Of Monterra Malt 4,5-2,5-8.
Bodem
Goed luchtige, afwaterende grond.
Oogsten en bewaren
Wanneer de andijvie 12 tot 18 cm hoog is, en er een mooie gele krop in zit. Snij het blad net boven de grond af.
Goede buur
Met aardappel, aardbei, bonen, erwt, komkommer, kool, prei, radijs, sla, venkel.
De bladvlekkenziekte kan veroorzaakt worden door twee verschillende schimmels en treden vooral op bij vochtige weersomstandigheden en bij een temperatuur vanaf 13 graden.. Lees meer
Bladvuur is een bacterie ziekte die bij witlof kan voorkomen. Lees meer
Pyrhium is een wortelschimmelziekte die vooral zaailingen en zwakkere planten aantast.. Lees meer
Slavergeldingsziekte komt niet alleen voor op sla maar ook op ander gewassen zoals andijvie en witlof.. Lees meer
Slijmrot is een schimmelziekte die bij witlof voor kan komen. Lees meer
Deze schimmelziekte veroorzaakt op het blad waterige vlekjes. Lees meer
Zwartrot kan op veel waardeplanten voorkomen en kenmerkt zicht door zwarte bolletjes met wit pluis. . Lees meer
Wanneer de rupsen nog klein zijn dan leven ze bovengronds van jong bladgroen. Daarna vreten ze aan alle ondergrondse jonge plantendelen en 'snachts vreten ze aan de bovengrondse plantendelen.. Lees meer
De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. . Lees meer |
Rupsen in de tuin. Lees meer
Slakken vormen een grote overlast, ze vreten aan bladeren en zachte delen van vele soorten planten. Vooral voor jonge kiemplanten hebben zij een voorkeur. Maar ook de uitgegroeide gewassen worden niet ontzien.. Lees meer
Wortelknobbelaaltjes zorgen voor verdikkingen op de wortels.. Lees meer
Wortellesieaaltjes kunnen op een groot aantal planten leven. Voor aardbeien is het de gevaarlijkste aaltjessoort. . Lees meer
Op andijvie kunnen twee soorten wortelluizen voorkomen, namelijkeen wollige en een niet-wollige wortelluis.. Lees meer
Voedingswaarde: per 100 gram rauwe andijvie.
Andijvie bevat ook nog Magnesium, Fosfor, Thiamine, Riboflavine, Foliumzuur, Pantotheenzuur, Calcium, Ijzer, Potassium, Zink, Koper en Mangaan. Allen in verschillende hoeveelheden.